Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 03. 10.

Izraeli erők lelőttek egy palesztin férfit Ciszjordániában

2018. 03. 10.

Izraeli katonák meggyilkoltak egy palesztin férfit a megszállt Ciszjordániában kirobbant összecsapások során, közölte a palesztin Egészségügyi Minisztérium.

A minisztérium elmondta, hogy az azonosítás során kiderült, hogy az áldozat a 24 éves Mohammed al-Jabari, akit a dél-ciszjordániai al-Khalil (Hebron) városában az izraeli erők és palesztin tüntetők közötti összecsapások során lőttek le, pénteken. A férfi később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A WAFA palesztin hírügynökség, bővebb kifejtés nélkül elmondta, hogy a férfi a lövés következtében fogyatékosságokat szerzett.

Az izraeli hadsereg állítása szerint, a meggyilkolt férfi éppen gyújtóbombát készült az izraeli katonákra hajítani.

A jogcsoportok elítélték Tel Aviv törvénytelen gyilkolásait azokban az esetekben, amelyekben állításuk szerint, a feltételezett merénylőket nem tudták volna „nem halált okozó” módon feltartóztatni. Már több száz palesztin embert öltek meg hasonló körülmények között.

A „Jeruzsálem Jogsegély” palesztin emberi jogi csoport és „Emberi Jogi Központ” (JLAC) szerint Izrael jelenleg is magánál tartja az elmúlt két évben elhunyt 19 meggyilkolt palesztin holttestét, 260 további, 1967 óta meggyilkolt áldozat holttestével együtt.

A megszállt palesztin területeken a feszültség erőteljes fokozódását tapasztalják Donald Trump amerikai elnök 2017. december 6-ai bejelentése óta, amikor Jeruzsálemet (al-Quds) Izrael “fővárosaként” ismerte el, továbbá áthelyezte az izraeli amerikai nagykövetséget Tel Avivból a megszállt városba.

Izrael 1967-ben a hatnapos háború során megszállta Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet.

A háború végére, a nemzetközi közösség által el nem ismert módon megszerezte Kelet-Jeruzsálemet (al-Quds), amelyre a palesztinok a mai napig jövőbeli államuk fővárosaként tekintenek.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑