Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 10. 06.

Izraeli palesztinok tüntetek a bűnüldöző szervek tehetetlensége miatt (videó)

2019. 10. 06.

 

Izraeli palesztinok ezrei tartottak tüntetéseket számos arab városban, köztük Názáretben, Umm al-Fahmban, Sfaramban, Tamrában és Kfar Kasszimban, tiltakozásul az izraeli bűnüldöző szervek erőszakkal szembeni gyenge fellépése miatt.

A rendőrség szerint ebben az évben több mint 70 gyilkosság történt az arab közösségekben, majdnem annyi, mint az elmúlt két évben, amikor az arabok, akik a lakosság 20% -át teszik ki, országos szinten az áldozatok több mint felét tették ki. Múlt hét elején két testvér és egy harmadik személy vesztette életét fegyverekkel és késekkel való verekedés során Majd al-Krumban.

A palesztin vezetők szerint az izraeli rendőrség nagyrészt figyelmen kívül hagyja a közösségekben előforduló erőszakot, a családi viszályoktól és a maffia hatalmi háborúktól a családon belüli erőszakig és az úgynevezett becsületgyilkosságokig mindent.

Pénteken ismét ezrek tüntettek, akadályozva a forgalmat a 65-es úton Umm al-Fahm közelében, a 70-es úton Tamra közelében és a 85-ös úton Majd al-Krum közelében.

Szombat reggel több tucat tüntető állta el az utat a Kafr Kanna közelében lévő Beit Rimon kereszteződésnél. A tüntetések várhatóan tovább folytatódnak.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter szerdán rendkívüli ülést tartott a rendőrség vezetőivel.

„Az erőszak és a bűnözés szintje az arab közösségekben határozott fellépést követel az állam minden rendelkezésére álló eszközével,” nyilatkozta Erdan. „Rendkívüli állapotot kell hirdetni.”

A 13-as csatorna szerdai riportja szerint fokozni fogják a rendőri jelenlétet azokban a palesztin közösségekben, ahol az átlagnál magasabb az erőszak.

Az Egyesült Lista arab törvényhozója, Ahmed Tibi szerdán közölte, hogy a többségében palesztinok alkotta pártjának 13 arab törvényhozója nem vesz részt a Knesszet megnyitó ünnepségén, „az izraeli palesztin közösségben tapasztalható gyilkosság és erőszakhullám elleni tiltakozás” jeleként.

Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑