Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 09. 12.

Izraeli parlamenti képviselő: Tel-Aviv segíti a terroristák működését Szíriában

2016. 09. 12.

Egy izraeli jogalkotó a Bashar Al-Assad elnök kormánya megbuktatásáért harcoló takfiri terroristáknak nyújtott támogatása miatt bíráltaa Tel-Aviv rezsimet.

Vasárnapi Facebook bejegyzésében Akram Hasson azt írta, hogy a Fateh al-Sham terrorista csoport, korábbi nevén Al-Nuszra Front, Izraelből “példátlan logisztikai és orvosi” támogatást kap a szíriai működéséhez.

nuszra-front

  A Dzsabhat Fateh al-Sham terrorista csoport tagjai 2016. augusztus 6-án egy lövészárokban az északi szíriai Aleppó városban. © AFP  

Hozzátette, hogy Izrael a közelmúltban fokozta a szíriai hadsereg elleni támadásait a Golán-fennsíkon, ezzel segítve a terrorista csoportot abban, hogy minél nagyobb területet vegyen az ellenőrzése alá.

A Golán Szíriához tartozik, és a nemzetközi közösség soha nem ismerte az izraeli megszállást a mintegy 1200 négyzetkilométeren, amelyet az 1967-es hatnapos háború során foglalt el és kebelezett be a zsidó állam.

Rengeteg illegális telep épült a megszállt területen az elmúlt években, miközben az izraeli rezsim a szíriai kormány és szövetségesei elleni támadásait is jellemzően innen indítja.

golan-fennsik-izraeli-tamadas

Füst emelkedik fel a szíriai Jubata al-Khashab településről a Golán-fennsíkon, miután izraeli harci repülőgépek légicsapásokat mértek a területre 2016. szeptember 10-én – © AFP

Izrael nemrégiben fokozta légicsapásait a Golán-fennsíkon, melyekkel a szíriai hadsereget és a libanoni Hezbollah ellenállási mozgalmat vette célba. A Hezbollah Damaszkuszt a takfiri terroristák elleni harcában segíti.

Az izraeli jogalkotó azt is írta, hogy a Fateh al-Sham terrorista csoport (Al-Nuszra Front) Avigdor Lieberman katonai ügyekért felelős izraeli miniszter támogatásával jelenleg a szíriai drúz Khadr falut bombázza.

“Ez az új stratégia, amit hivatalba lépése óta Lieberman vezet mióta megerősítette a Nuszra Frontot, hogy a testvéreinket támadja”,–  írta Hasson.

Szemtanúkra hivatkozva Hasson azt mondta, a takfiri terrorista csoport fejlett technológiájú berendezéseket használ, hozzátéve, hogy Izrael a stratégiai támogatását folyamatosan bővítette az elmúlt néhány hónapban.

Szíriát 2011 márciusa óta sújtja a külföldről támogatott felforgatás. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának becslése szerint több mint 400.000 embert öltek meg a szíriai konfliktus során, és a 23 milliós arab ország lakosságának több mint a fele kényszerült elhagyni otthonát.

Damaszkusz számos alkalommal hibáztatott regionális szereplőket, köztük Szaúd-Arábiát és Izraelt, amiért az országot felforgató takfiri fegyvereseket támogatják.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑