Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 01. 02.

Izraeli rakétacsapás bénította meg a damaszkuszi repülőtér működését

2023. 01. 02.

Izraeli rakétacsapás bénította meg hétfőn hajnalban a szíriai főváros nemzetközi repülőterének működését. A támadás a szíriai hadsereg közleménye szerint két katonát megölt és többet megsebesített.

Hét hónap alatt ez volt a második támadás, amely miatt leállt a damaszkuszi nemzetközi repülőtér működése. A rakétatámadás a környéken anyagi károkat is okozott – számolt be róla a szíriai hadsereg, amely további részletekkel nem szolgált.

Az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt lévő repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait, amelyeken keresztül fegyverekkel látja el szíriai és libanoni szövetségeseit, köztük a Hezbollah radikális síita szervezetet.

Egy ellenzéki háborús megfigyelő jelentése szerint az izraeli rakéták a repülőtér közelében egy Damaszkusztól délre lévő fegyverraktárra is lesújtottak. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a rakétacsapásnak négy halálos áldozata volt.

Izrael nem adott ki közleményt a történtekről.

Damaszkusz nemzetközi repülőterét júniusban érte legutóbb izraeli légicsapás, ami komoly károkat okozott az infrastruktúrában és a kifutópályákban. A légikikötőt két héttel később, a javítások után tudták ismét megnyitni.

Szeptemberben Aleppó nemzetközi repülőterének működését bénította meg napokra egy légicsapás.
2011 óta, a szíriai háború kitörését követően Izrael több száz légicsapást hajtott végre a szíriai hadsereg,  ezzel támogatva az iszalmista csoportok és terrorszervezetek fegyveres tevékenységét.

Izrael csak nagyon ritkán közöl konkrét információkat az általa végrehajtott katonai műveletekről. Azt azonban hangsúlyozta: nem fogja hagyni, hogy Irán az izraeli határig terjessze ki befolyási övezetét.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑