Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 03. 28.

Izraeli rakétatámadást vert vissza a szíriai légvédelem

2019. 03. 28.

Izraeli rakétatámadást vert vissza a szíriai légvédelem az ország északi részén fekvő Aleppótól nem messze – számolt be szerdán késő este a helyi állami tévé.

A tájékoztatás szerint az ország második nagyvárosától tíz kilométerre északkeletre fekvő Sejk-Nadzsar település ipari negyedének több pontját érte támadás, csupán anyagi károk keletkeztek. Egy névtelen katonai forrás szerint több rakétát sikerült megsemmisíteni.

A szíriai helyi források eddig a feltételezett izraeli légicsapásról és következményeiről ellentmondásos híreket jelentettek meg. A SANA szerint a támadás csak az épületekben okozott kárt és halottakról vagy sebesültekről nem tesz jelentést.

 Aleppo repülőterének környékét is érte támadás, akárcsak a szíriai hadsereg és az iráni katonák fegyverraktárát. A helyi források szerint a rakétacsapásnak vannak veszteségei, de minimálisak. A szíriai légvédelem sikeresen verte vissza az izraeli agressziót.

A szíriai konfliktus kitörése óta Izrael az elmúlt nyolc évben több tucat alkalommal támadta a szíriai hadsereg és annak szövetségeseinek állásait, ezzel támogatva az iszlamista csoportok előretörését.

Az izraeli támadások szeptember óta visszafogottabbak, mióta egy orosz katonai gépet a szíriai légvédelem lelőtt 15 orosz katonával a fedélzeten.

Moszkva Izraelt tette felelőssé kém repülőgépe lezuhanásáért, melyet egy izraeli támadás visszaverése során lőtt le a szír légvédelem -, mondván az Izraeli Védelmi Erők félrevezették a hadseregét a légicsapások idejéről és helyszínéről.

Az izraeli rakétacsapás azután történt, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel Washington hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

A döntés világszerte éles bírálatokat váltott ki, míg Szíriában tiltakozások voltak ellene. Izrael nemrégiben elismerte, hogy rendszeresen mért légicsapásokat Szíriában. Az utolsó ilyen hadművelet januárban volt a damaszkuszi kormányt támogató iráni erők ellen az országban.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑