Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 02. 07.

Az izraeli támadás előtt Netanyahu meglátogatta a Golán-fennsíkot

2018. 02. 07.

A mai Szíria elleni támadás nem sokkal az után történt, hogy az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu rendhagyó látogatást tett Szíria megszállt részén, a Golán-fennsíkon és átnézett a határon.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2018. február 6-án meglátogatta a megszállt Golán-fennsíkot. Netanyahu elmondta, hogy a rendszer készen áll “bármilyen forgatókönyvre”, majd hozzáfűzte: „senkinek nem javaslom, hogy teszteljenek minket.”

A figyelmeztetés egy héttel az után érkezett, hogy az izraeli katonai ügyekért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy egy elkövetkező libanoni háború valószínűleg Szíriát is érinti majd.

“Izrael északi határvonala nem csak Libanont, hanem Szíriát is érinti. „Nem vagyok biztos abban, hogy a szíriai kormány ellen tud majd állni a Hezbollah próbálkozásának, hogy megkísérje bevonni az országot egy Izraellel szembeni háborúba “– mondta Avigdor Liberman.

Izrael 2000-ben és 2006-ban indított háborúkat Libanon ellen, a Hezbollah ellenállási mozgalma mindkét esetben súlyos veszteségeket okozott Izrael fegyveres erői számára.

A stratégiai jelentőségű, Szíriához tartozott Golán-fennsíkot Izrael az 1967-es, 6 napos háborúban elfoglalta és a nyolcvanas években Izraelhez csatolta, amit a Nemzetközi Közösség a mai napig nem ismer el.

Azóta több tucat illegális települést létesített a térségben, és a területet számos katonai művelet végrehajtására használta a szíriai kormány ellen.

Orientalista.hu – Vivkamar (PressTV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑