Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Izraeli tankok palesztin földművesekre támadtak

2016. 09. 01.

Palesztin források szerint buldózerek kíséretében több izraeli harckocsi hatolt be a blokád alatt álló Gázai övezet központi részébe, ahol a gazdaságaikat megvédeni akaró palesztinok csoportjait lőtték.

A nevük elhallgatását kérő források szerint négy izraeli tank és két páncélozott bulldózer több mint 150 méterre nyomult be a Bureij menekülttábortól keletre levő mezőgazdasági földekre szerda reggel, ledózerolva azt, miközben drónok repültek felettük, jelentette az International Middle East Media Center.

Hozzátették, hogy a katonák számos éles töltényt lőttek ki a palesztin gazdákra, hogy távol tartsák őket saját földjeiktől az invázió során.

Izrael 2014 júliusában támadást indított a Gázai övezet ellen. Az 50 napos háborúban közel 2200 palesztin vesztette életét és több mint 11.000 ember megsebesült. A halálos áldozatok között 578 gyerek és közel 260 nő volt, míg a sebesültek között a gyermekek száma 3.374 fő, a nőké 2088 fő és az idős embereké 410 fő volt.

Izrael azóta is időről-időre végrehajt támadásokat a palesztin enklávé ellen.

Az izraeli katonák meglehetősen gyakran razziáznak az ostromzár alá vett apró palesztin partmenti terület északi és keleti részein, megakadályozva a gazdákat abban, hogy a saját földjeiket műveljék.

Izraeli harci repülőgépek is gyakran bombázzák a Gázai övezetet. Az izraeli hadsereg folyamatosan használ továbbá drónokat az elszegényedett terep pásztázására, ellenőrzésére, és a blokád alatt álló tengerparti enklávé palesztin katonai egységeinek lefényképezésére, hogy új célpontokat találjon a légicsapásaihoz.

Az izraeli haditengerészet hajói a palesztin halászhajókat is előszeretettel lövik le.

Izraeli erők által indított támadásban a Gázai övezet partjai közelében 2015-ben meghalt palesztin halászt kísérik utolsó útjára gyászolók Gázában – AFP

Mintegy 4.000 halász dolgozik a Gázai övezetben, és több mint a felük nyomorszint alatt él, teljes mélyszegénységben.

Az 50 napos háborút követően Tel-Aviv beleegyezett, hogy kiterjessze a halászati ​​övezetet Gáza partja mellett és megengedte a halászoknak, hogy a parttól számítva hat tengeri mérföldig behajózhassanak.

A palesztin halászok viszont azt mondják, az izraeli haditengerészet tüzet nyit rájuk, mielőtt elérnék a megállapított határt. Az elmúlt két évben az izraeli erők 150 támadást hajtottak végre palesztin halászhajók ellen, letartóztattak közel két tucat halászt és kilenc kishajót lefoglaltak. A támadásokban számos palesztin is meghalt, amiről a Press TV igyekezett folyamatosan beszámolni.

Gázát Izrael 2007 júniusa óta tartja blokád alatt, ami az életszínvonal súlyos csökkenését eredményezte, soha nem látott szintre emelkedett a munkanélküliség, a szegénység és a nyomor.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑