Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 10. 26.

Izraeliek ezrei vettek részt a Netanjahu politikája elleni tiltakozó gyűlésen

2015. 10. 26.

Izraelita tiltakozók ezrei vonultak utcára Tel Avivban, hogy tüntessenek Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikája ellen, amit a jelenlegi, a megszállott palesztin területeken, valamin Gázában tapasztalható feszültséghullám első számú okának tartanak – írja a Press TV.

Szombat éjszakáján a tüntetők „Nincs biztonság megoldás nélkül” feliratú táblával vonultak végig a Habima térről Tel Aviv belvárosán keresztül a Kaplan utcában található Izraeli Katonai Ügyek Minisztériumához.

Számos résztvevő a „Békét Most!” csoport aktivistája volt, ők rendezték ezt az eseményt, de a baloldali Meretz, valamint a Hadash pártok és a Da’am Munkáspárt számos tagja is jelen volt.

A tüntetők felszólították a Tel Aviv-i rezsimet, hogy hagyják abba a „konfliktusok megszervezését” és inkább kezdeményezzenek párbeszédet a palesztinokkal.

A szervezők szerint a demonstráción mintegy hatezren, a hivatalos média szerint pedig háromezren vettek részt .

Daniel Dojon, egy tüntető azt mondta, ő azért tüntet, „mert ez a helyzet őrület”, majd hozzátette „Nem a biztonságról beszélek, hanem a (politikai) előrehaladás és a remény hiányáról. Az izraeli politikusok egyre szélsőségesebbek.”

Egy másik tiltakozó, aki magát a 60 éves Dov Kredo-ként mutatta be, azt mondja, „nagyon pesszimistán” látja a jelenlegi helyzetet, majd így folytatta: „Sokkal könnyebb az embereknek a félelem és a gyűlölet hangjaira hallgatni”.

„Bibi, elbuktál. Nem tudod garantálni az izraeli állampolgárok személyes biztonságát, nem tudtál egy elképzelést sem felmutatni, mely valahogy megváltoztathatná ezt a valóságot”, mondta Gal-On, a baloldali Meretz párt Knesset képviselője.

fbeb67bf-ae01-40b5-be76-49f01c59b011

Palesztin halt bele sérüléseibe

Mindeközben, az orvosi hatóságok jelentése szerint egy palesztint meglőttek az izraeli erők egy a Gázai Övezetben történt tüntetés során, aki pár nappal később belehalt súlyos sérüléseibe.

A gázai Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qidra szerint a 25 éves Khalil Hassan Abu Obeid szombaton belehalt sérüléseibe, miután meglőtték egy az izraeli katonaság és palesztin tiltakozók közti összetűzés során Khan Younis keleti részében.

Az új feszültséghullámot az izraeli rezsim indította el, amikor augusztusban korlátozta a belépést a muszlim híveknek az al-Aksza mecset területére.

A palesztinokat szintén feldühíti az őket az izraeli telepesek részéről érő egyre növekvő erőszak, akik rendszeresen megrohamozzák az al-Aksza mecsetet, ami a harmadik legszentebb szent helye az iszlámnak a mekkai al-Haram és a medinai al-Nabawi nagymecsetek után. Azt mondják, a Tel Aviv-i kormányzat meg akarja változtatni a területen kialakult status quo-t.

Közel 60 palesztin halt meg és százak sebesültek meg, mióta az izraeli rezsim elkezdte a palesztinok brutális megleckézetését kora októberben.

Orientalista – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑