Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 12. 01.

Izraelnek csatlakoznia kell a vegyi fegyverekről szóló egyezményhez

2016. 12. 01.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) iráni megbízottja kijelentette, hogy azon országokat, amelyek vegyi fegyvereket használó terrorista csoportokat támogatnak Irakban és Szíriában, felelősségre kell vonni.

A vegyi fegyverekről szóló egyezményt (CWC) támogató országok 21. keddi hágai konferenciáján Alireza Jahangiri komoly aggodalmának adott hangot az arról szóló jelentések kapcsán, hogy különféle terrorista csoportok, köztük a Daes (ISIL, ISIS) és a Jabhat Fateh al-Sham – korábbi nevén al-Nuszra Front -, vegyi fegyvereket vetnek be Szíriában és Irakban.

“El kell számoltatni azokat az országokat a tevékenységükért, amelyek ilyen csoportokat szponzorálnak és megkönnyítik a hozzáférésüket a vegyi fegyverekhez, hogy aztán ártatlan emberek ellen vessék be azokat”, – mondta.

El kell számoltatni a terror támogatóit a vegyi támadásokért

Jahangiri az iráni nemzetet a vegyi támadások súlyos elszenvedőjeként és áldozataként írta le, hangsúlyozva, hogy Teherán kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a vegyi fegyverekről szóló egyezménynek, valamint a benne lévő cikkelyek teljes körű végrehajtásának, és erőfeszítést nem kímélve törekszik annak elősegítésére, hogy globálisan minden ország csatlakozzon hozzá.

Az iráni tisztviselő kiemelte, hogy az izraeli rezsimnek azonnal és feltétel nélkül csatlakoznia kell az egyezményhez.

“Országunk elkötelezettsége a vegyi fegyverekről szóló egyezmény mellett és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel való együttműködésben túlmutat a jogi kötelezettségeken, és vallásos meggyőződésekben gyökerezik, mint ahogy kristálytisztán megmutatkozik Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője által elrendelt tömegpusztító fegyverek tilalmáról szóló fatvában (vallásos rendeletben) is.”

Khamenei ajatollah 2012. február 22-én kijelentette, hogy minden logikus, vallásos és észérv alapján bármiféle törekvés nukleáris fegyver előállítására vonatkozóan az Iszlám Köztársaság részéről “súlyos bűn” lenne, ahogyan ezen fegyverek birtoklása is.

Jahangiri kihangsúlyozta továbbá azokat az intézkedéseket, amelyeket a szír kormány hajtott végre a vegyi fegyverzet leszerelésére vonatkozóan, és felkérte a nemzetközi közösséget, hogy a Damaszkuszra való nyomásgyakorlás, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben Szíria ügyéhez való megkülönböztető megközelítés helyett, inkább működjenek együtt az országgal.

Az iráni tisztviselő elutasította a Joint Investigative Mechanism (JIM), az ENSZ és OPCW szakértőkből felállított vizsgálati szerv egyik legutóbbi beszámolóját, amely a szíriai erőket hibáztatja három vegyi támadás végrehajtásáért 2014. és 2015. között, mondván, a jelentés egyoldalú megállapításokat tartalmaz teljesen függetlenül a szíriai kormány által szolgáltatott információktól.

Hétfőn Faisal al-Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes a nyugati média “hazugság kampányának” részeként elutasította a legújabb állításokat arról, hogy a damaszkuszi kormány országszerte vegyi fegyvereket használ a terrorellenes műveletei során.

Kijelentette, hogy a JIM jelentései “hibás és nehezen elfogadható kutatási eredményeken alapulnak”, hozzátéve, hogy ezek a jelentések “aláássák a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet hitelességét.”

A szíriai kormány még 2013-ban átadta a teljes vegyi tartalékkészletét egy az Egyesült Államok és Oroszország közt született egyezség értelmében. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet felügyelte a vegyi arzenál Szíriából való eltávolításának műveletét.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑