Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 05. 04.

Jemen: Amerikai gyártmányú betiltott fegyverrel bombázott Szaúd-Arábia

2015. 05. 04.

Az Egyesült Államokban gyártott kazettás bombákat vetett be a vahabita királyság légi ereje a jemeni Húszi Mozgalom harcosai ellen.

bomb-2

Kazettás bomba

A Human Rgihts Watch (HRW) legújabb jelentései szerint videofelvételek és fényképek is bizonyítják, hogy a szaúdi vezetésű javarészt arab országokat tömörítő koalíció az utóbbi hetekben kazettás bombákat vetettek be a felkelő húszik ellen.

A nemzetközileg betiltott, bombákat többségét az ország észak részén fekvő Szaada tartományban dobták le, nem kímélve a civil lakosságot.

A HWR szakértői műhold felvételek kielemzése után megállapították a tiltott fegyverek használatát.

Ez a fegyvertípus egy olyan légibomba, amely kisebb robbanótöltetek sokaságát tartalmazza, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Sem az Egyesült Államok, sem Szaúd-Arábia vagy Jemen nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 116 állam Dublinban.

“Ezeket a fegyvereket soha, semmilyen körülmények között nem lenne szabad használni” – hangsúlyozta Steve Goose, a HRW fegyverkérdésekben illetékes igazgatója.

Rijád a légi hadjárat kezdete óta tagadja, hogy kazettás bombákat vetnének be Jemenben.Szaúd-Arábiát és szövetségeseit egyre komolyabb nemzetközi bírálatok érik a civil áldozatok magas számáért.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita felkelők harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait, de láthatóan semmiféle erőfeszítést nem tesznek azért, hogy kíméljék a civil lakosság életét.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑