Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 05. 16.

Jemen: Ötnapos tűzszünet sem elég a katasztrofális humanitárius helyzet orvoslására

2015. 05. 16.

Ötnapos tűzszünet sem elég ahhoz, hogy a Jemenben előállt katasztrofális humanitárius helyzetet orvosolni lehessen – mondta kedden az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatalának (OCHA) jemeni irodavezetője.

 Trond Jansennek öt nappal ezelőtt sikerült bejutnia a fegyveres belviszály sújtotta országba, ahol lassan hét hete támadják a húszi fegyveres lázadókat a szaúdiak vezette katonai koalíció gépei. Tapasztalatairól telefonon számolt be az ENSZ kairói irodájában összegyűlt újságíróknak.

A pusztítás nyomait taglalva elmondta, a jemeni főváros utcáit hulladék, lerombolt házak törmeléke és harci eszközök maradványai borítják. Emlékeztetett az ENSZ korábbi jelentésére, amely szerint az erőszaknak eddig legalább 1600 halálos áldozata, és hatezer sebesültje van.

“Nincs ivóvíz, nincs étel, nincs üzemanyag, a szennyvízelvezetés sok helyütt leállt” – mondta Jansen, és hangsúlyozta, hogy a legalapvetőbb szükségleti cikkek biztonságos célba juttatása csak akkor lehetséges, ha a harcoló felek betartják a megállapodás szerint kedd este 11 órától életbe lépő ötnapos fegyvernyugvást. Ezzel kapcsolatban elmondta, míg a húszi fegyveresek vezetői ugyan biztosították afelől, hogy tiszteletben tartják a tűzszünetet, de az országban jelen levő számos más fegyveres alakulatért senki sem tud garanciát vállalni.

“Alig van nyitva néhány bolt, és azoknak is üresek a polcai, az árak megduplázódtak” – folytatta Trond. A diplomata a légi-, illetve tengeri kikötők blokádjának feloldására, és a gyakorlatilag megszűnt áruforgalom helyreállítására szólította fel a feleket. “Jemen békeidőkben is az alapvető élelmiszerek 95 százalékát importálja” – emlékeztetett az ENSZ-diplomata.

A Szaúdi-Arábia vezette arab koalíció a múlt héten háborús övezetnek nyilvánította a húszik erősségének számító északi Szaada tartományt, és a helyiek azóta szakadatlan bombázásnak vannak kitéve, sokan meghaltak, ezrek menekültek el. Bár a koalíció leszórt röpcédulák útján előre figyelmeztette a lakókat a légicsapásokra, rengetegen ragadtak a veszélyzónákban egyebek mellett az akkut üzemanyag hiány miatt – mutatott rá Trond.

Üzemanyag nélkül nem vagyunk képesek a kórházak legalább korlátozott működését biztosítani, nem tudjuk az embereket ivóvízzel, és egészségügyi cikkekkel ellátni – mondta.

A világszervezet becslése szerint a jemeniek közel egyharmada, mintegy 7,5 millió ember érintett az egyre fokozódó konfliktusban, ellátásukra 274 millió dollárnyi azonnali segélyre volna szükség. Trond elmondása szerint eddig 138 millió dollár jutott el erre a célra. A donorokat arra kérte: ne dologi segítséget, hanem pénzt küldjenek. Előbbiből jelentős felesleg halmozódott fel, a “szükségleteket a naponta, sőt óránként változó helyzet alapján kell a helyszínen újraértékelni” – mondta.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑