Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 08. 10.

Jemeni erők szaúdi katonai területet foglaltak el

2015. 08. 10.

A jemeni hadsereg a népi bizottságok megerősített csapatai ellenőrzésük alá vonták az Al-Sabgha szaúdi katonai területet.

A katonai bázis Asir térségben található az ország déli részén közvetlenül a jemeni határnál.  A jemeni hadsereg közleménye szerint, a katonai akció során több szaúdi harckocsit semmisítettek meg, és több mint húsz ponton indított rakétatámadásokat Asir térségében. – közölte az alalam.ir.

Jizan területéről a szaúdi hadsereg egységei kénytelenek voltak visszavonulni miután a jemeni erők betörtek a területre és intenzíven lőtte rakétákkal a szaúdi Gelah katonai központot.

a jemeni hadsereg által támogatott nép bizottságok több rakétát is kilőttek a Szaúd-Arábia délnyugati részén lévő Dhahran al-Janub tartomány Asir régiójában lévő al-Alab és al-Thavilah katonai bázisokra.

 A jemeni hadsereg tüzérsége is támadta a királyság délnyugati részén lévő Najran városban állomásozó szaúdi csapatokat, valamint a Jizan városban lévő al-Hafirah katonai bázist. – jelentette a Press TV.

A szaúdi légierő a civileken áll bosszút

Hétfőn a korai órákban négy személy vesztette életét, miután szaúdi vadászgépek lebombáztak egy lakóházat.

Szintén hétfőn szaúdi vadászgépek többször indítottak támadást a jemeni főváros, Szanaa különböző területein, valamint a központi Ma’rib tartományban.

Legalább 16 nő és gyermek sérült meg egy pokolgépes merénylet során az al-Samil piacon Ta’izz tartományban, melyet az al-Kaida terrorista csoportnak tulajdonítanak, számolt be szintén hétfőn a Jemen al-Masirah televízió. – írta a persianews.

Eközben a szombat este végrehajtott szaúdi légicsapások halálos áldozatainak száma az ország délnyugati Ibb tartományban 15 főre emelkedett, és legalább 20 fő pedig súlyosan megsebesült.

Jemeni és szaúdi katonák álnak át a Húszikhoz

Vasárnap folyamán egy magas rangú Ansarullah vezető bejelentette, hogy több százan csatlakoztak egy jemeni törzsből az ország hadseregéhez és a forradalmi erőkhöz a dél-jemeni Áden városban.

“A jemeni törzs hadserege Ádenbe érkezett, hogy támogassa a hadsereget és a népi erőket”,- nyilatkozta Hossein al-Houthi, az Ansarullah Mozgalom politikai tanácsának tagja az FNA részére.

Al-Houthi megismételte, hogy a jemeni hadseregnek az Ansarullah harcosokkal és a törzsi erőkkel az a céljuk, hogy visszaszorítsák a korábbi elnökhöz hű erőket és az Al-Kaida terroristákat Ádenből az elkövetkező napokban.

Áprilisban 300 szaúdi katona és egy tüzérségi parancsnok csatlakozott a jemeni erőkhöz.

„A legújabb csapást Al Saud al-Wadia határban kapta, mikor Hashem al-Ahmar, a szaúdi hadsereg tüzérségi parancsnokaként átkelt al-Wadia határon és további 300 katona csatlakozott vele együtt a jemeni hadsereghez és a forradalmi erőkhöz”,- számolt be a Közel-Kelet Panoráma honlapján, idézve a Jemeni Szabad Hadsereg vezetője, Nasser bin Yahya al-Orujli szavait.

Megjegyezte, hogy a szaúdi rezsim továbbra is nehéz helyzetben van, amivel a szaúdi tisztviselők ezzel nagyon is tisztában vannak.

Szaúd-Arábia március 26-án kezdte meg a légi offenzívát Jemenben az ENSZ felhatalmazása nélkül. Al Saud halálos hadjáratának célja, hogy aláássa az Ansarullah népi harcosok mozgalmát és visszaadja az irányítást a Rijád rendíthetetlen szövetségesének számító Mansour Hadi szökevény elnök kezébe.

Annak ellenére, hogy Rijád azt állítja, hogy a több hónapja tartó bombázás az Ansarullah harcosok hadállásait célozza, a szaúdi vadászgépek a lakott területeket és a polgári infrastruktúrát tették a földdel egyenlővé.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑