Cadmus
Jemen

2016. 10. 13.

Jemeni radarállomásokat semmisített meg az amerikai flotta

Az amerikai haderő manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért három tengerparti rádiólokátorra Jemen  aHúszi mozgalom által ellenőrzött térségében, megtorolva ezzel a hadiflotta egyik rombolóját minap ért sikertelen támadásokat – közölték szerdán amerikai tisztségviselők.

Az amerikai hadsereg azután indította támadását, miután megint találat ért egy amerikai rombolóhajót a jemeni partok mentén.

Ez négy nap alatt a második ilyen incidens volt, amire Washington először mondott, hogy választ fog adni a jemeni  akcióira, ha majd elérkezettnek látja az időt erre.

A rakéták egyébként nem tettek komoly kárt az amerikai hadihajókban, ami nyilván nem az egyetlen oka annak, hogy az Egyesült Államok nem indított ellentámadást.

A Barack Obama által jóváhagyott csapásokkal az Egyesült Államok először hajtott végre közvetlen katonai műveletet Jemenben a húszik által ellenőrzött célpontok ellen.

usa-hajo

A Pentagon azt közölte, hogy az első értékelések szerint a célba vett rádiólokátorokat megsemmisítették.

Korlátozott beavatkozásról van szó – hangsúlyozta a Pentagon -, csak azokat a radarállomásokat semmisítették meg, amelyek lehetővé tették, hogy a húszik ellenőrizte területről rakétákat lőjenek ki a U.S.S. Mason nevű rombolóra. A húszik ugyanakkor azt állítják, nem ők lőttek az amerikai hadihajóra, amelyeket egyébként nem találtak el a rakéták. Washingtoni illetékesek szerint ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy igenis a húszik vagy velük szövetségben álló csapatok támadtak rakétákkal a múlt hét végén.

“Ezeket a korlátozott, önvédelmi jellegű csapásokat azért hajtottuk végre, hogy megóvjuk hajóinkat, a legénységet és a hajók mozgásterét” – magyarázta Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Nevük mellőzését kérő katonai források azt is elmondták, hogy a Tomahawk robotrepülőgépeket a Nitze rombolóról indították a jemeni célpontokra. Arra is kitértek, hogy a célpontok lakott területektől távol estek, így minimális volt a kockázata annak, hogy a csapások civilekkel végezzenek.

A Pentagon arra figyelmeztetett: az amerikai haderő a jövőben is meg fogja torolni, ha hajóikat támadás éri.

Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció két évvel ezelőtt kezdte meg déli szomszádjának bomázását miután a jemeni nép eltávolitotta hatalmából a Rijadhoz hű  Mansour Al-Hadi ex-elnököt. Szaúd-Arábia és szövetségesei az Egyesült Államoktól vásárolt fegyverekkel szerelte fel Hadi erőit illetve a tengerentúlpn gyártott harci gépekkel támadják a jemeni városokat.

Orientalista.hu – Zenobia ( RT, Euronews,MTI)

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑