Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Közel-Kelet

2022. 05. 17.

Jeruzsálemi latin pátriárka: Izrael tiszteletlenül viselkedik a katolikus egyházzal

2022. 05. 17.

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka elítélte az izraeli rendőrség viselkedését Shireen Abu Akleh ismert palesztin újságírónő, az al-Jazeera katari hírcsatorna helyi tudósítója pénteki temetésén – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

A katolikus egyház szentföldi vezetője az emberi jogok megsértésével és a katolikus egyházzal szembeni tiszteletlen bánásmóddal vádolta az izraeli hatóságokat, mert a rendőrség erőszakos tömegoszlatást végzett a koporsót hordozó gyászolókkal szemben Kelet-Jeruzsálemben.

A pénteki incidensben “aránytalan erőt használt” a rendőrség a több ezres, palesztin zászlót lengető tömeggel szemben, amely az újságírónő koporsójával a kelet-jeruzsálemi kórházból a Jeruzsálem óvárosában található katolikus templom felé haladt.

Ezt követően az izraeli rendőrség azt állította, hogy egy “300 fős rendbontó” csoportosulás ellen lépett fel, amely erőszakosan magához ragadta a koporsót, megtámadta a rendőröket, és gyalog igyekezett az óvárosba vonulni, megsértve a család kívánságát.

Pizzaballa hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy a gyászolók elleni rendőri fellépés “a nemzetközi normák és előírások súlyos megsértése volt, beleértve a vallásszabadság alapvető emberi jogát, amelyet nyilvános téren is be kell tartani”.
A temetésen alkalmazott erőszakkal szembeni nemzetközi felzúdulás után az izraeli rendőrség vizsgálatot indított a gyászolókra támadó rendőrök magatartása miatt, melynek nyomán majdnem leejtették a lelőtt újságírónő koporsóját.A katolikus vallású, palesztin-amerikai kettős állampolgár riportert szerdán reggel lőtték le, amikor az

Shireen Abu Akleh palesztin kereztény újságírónőt, múlthéten pénteken célzott lövéssel egy izraeli katona fejbelőtte, miután több vélzott lövést adok ki az Al-Jazeera stábjára. Shireen egyik kollégáját vállon lőtték, állapota stabil.

Izrael közös, vagy nemzetközi ballisztikai vizsgálatot kért, de ezt a palesztin tisztségviselők visszautasították, mondván, nem bíznak Izraelben. A palesztinok vasárnap késő este azt mondták, hogy egyedül intézik a nyomozást, és hamarosan nyilvánosságra hozzák annak eredményét.

Megtagadtuk a nemzetközi vizsgálat lefolytatását, mert megbízunk biztonsági intézményeink képességében” – jelentette ki Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök.

“Nem adjuk át senkinek a bizonyítékokat, mert tudjuk, hogy ezek az emberek képesek meghamisítani a tényeket” – tette hozzá, arra utalva hogy Izrael a lövedék átadását kérte a ballisztikai vizsgálatokhoz.

MTI 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑