Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 02. 20.

Ismét Jézus nyelvén imádkoztak a Mar Afram katedrálisban (képek, videó)

2017. 02. 20.

Két és fél év eltelte után ismét szír-arámi nyelven szóltak Istenhez a Ninive völgyben található szír ortodox katedrálisban.

Mar Nikodemus Sharaf a Szír Ortodox Egyház Moszul egyházmegye érseke először látogatott el az Irakban élő szír-arámi keresztények legfontosabb katedrálisába, miután két és fél év megszállás után az Iraki Hadsereg és a népi milíciák felszabadították Moszul keleti részét.

Mar Nikodemus Sharaf érsek Timathius Shamani püspök és Yaqub Babawi Baghdedában található Mar Mattai kolostor papjával közösen szír-arámi nyelven tartottak egyházi szertartást a szinte teljesen elpuszított katedrálisban.

Az egyházi személyek és néhány visszatért civil elekezdték a katedrális kitakarítását és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelképeinek eltávolítását.

.

Mar Nikodemus érsek szerint a katedrálist ért pusztítás szimbolikus, ami jól mutatja az Irakban élő szír-arámi keresztények sorsát. Az elmúlt száz évben végbe ment keresztény népírtások és háborúk szinte teljesen elpusztították a keresztény közösségeket az Eufrátesz és a Tigris folyó partjain.

A 2003-as iraki háború után drasztikusan lecsökkent az Irakban élő keresztények száma. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által elkövetett keresztényüldözés végképp megpecsételte, és a kihalás szélére sodorta az egész keresztény közösséget Irakban.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑