Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2018. 06. 06.

Jordánia adóreform előtt

2018. 06. 06.

Jordániában a szakszervezetek sztrájkot hirdettek annak ellenére, hogy a kormányfő már lemondott, és a király gyakorlatilag ki is nevezte az új miniszterelnököt az indulatos tömegtüntetések hatására.

A népharagot takarékossági intézkedések váltották ki, mert az adóreform és az ártámogatás átalakítása felverte az árakat, ezzel pedig a többség nem tud lépést tartani. Ejad Mkejmar jordániai boltos azt meséli, hogy a kormányzat intézkedései miatt már nem tudja új áruval feltölteni a készleteit.

— A kormány és a félresikerült intézkedései! Úgy emelik az árakat, hogy valójában fogalmuk sincs, mit csinálnak, csak a költségvetés érdekli őket, hogy csökkentsék a hiányt. De hát meddig fogják ezt bírni az emberek? Tíz évig vittem ezt az üzletet, néhány hónapja meg otthon ülök – teszi hozzá keserűen Ejad Mkejma.

Az adóreform része annak a hároméves megállapodásnak, amelyet tavaly kötött a jordán kormány a Nemzetközi Valutaalappal annak érdekében, hogy kisebb legyen az alig tízmilliós közel-keleti királyság ma még 37 milliárd dolláros adóssága. Bővítik az adóalanyok számát, csökkentik az adózási jövedelemhatárt és megszüntetik az eddigi kiváltságokat.

A tervezett reformok ellen sokan tüntettek, főleg fiatalok, akik azt mondják, hogy nincs semmijük, hiába kapják meg a fizetésüket, az pillanatok alatt elmegy, olyan drága lett az élet.

Jordániában a munkanélküliség majdnem 18 és fél százalékos volt az idei első negyedévben. Az infláció áprilisban meghaladta a négy és fél százalékot, a gazdaság ugyanakkor két százalékos növekedést produkált tavaly.

Ha az új kormány keresztülviszi az adóreformot, többen és többet fizetnek majd, mint eddig. A szakszervezetek vitatják, hogy ez főleg a gazdagokat érintené, már csak azért is, mert az áfa-emelés miatti drágulást mindenki elszenvedi.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑