Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 11. 30.

Julian Assange szerint a CIA és a szaúdiak teremtették az Iszlám Államot

2016. 11. 30.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Szaúd-Arábiával együtt kövezte ki az utat az Iszlám Állam terrorista csoport megteremtéséhez, jelentette ki Julian Assange, a Wikileaks alapítója a Press TV szerint.

Annak alkalmából, hogy újabb félmillió dokumentumot tett közzé, Assange elmagyarázta azoknak az eseményeknek a láncolatát, amely hatására a takfiri terrorizmus a Közel-Keleten felemelkedett.

Elsőszámú gyanúsítottként írta le a CIA-t és a rijádi rezsimet azon döntésük miatt, hogy dollármilliárdokat költöttek az afgán harcosok szovjet csapatok elleni felfegyverzésére, amely az első lépés ebben a folyamatban.

Ez vezetett az al-Kaida terrorista csoport megteremtéséhez, ami cserébe előkészítette a terepet a 2001. szeptember 11-ei támadáshoz, ürügyet szolgáltatva ezzel az Egyesült Államoknak arra, hogy lerohanják Irakot és Afganisztánt, folytatta Assange.

“Az al-Kaida felemelkedése szülte meg végül a 2001. szeptember 11-ei támadásokat az Egyesült Államokban, amely lehetővé tette az amerikai inváziót Afganisztánban és Irakban, és a több mint egy évtizedes háborút, ideológiai, pénzügyi és földrajzi bázist hagyva a végére az ISIS-nek (Daesnek)”, – mondta a terrorista csoportról.

A korábban kiszivárgott dokumentumok szerint az amerikai hírszerzési tisztviselők már évekkel ezelőtt tisztában voltak azzal, hogy a különböző militáns csoportok egy úgynevezett kalifátus létrehozását tervezik a Közel-Keleten.

A szaúdiak eközben évek óta nyíltan finanszírozzák az úgy nevezett “ellenzéki erőket” Szíriában, azokat a Nyugat által is támogatott fegyvereseket, akik 2011 óta harcolnak a szíriai Bashar Al-Assad elnök kormánya ellen.

2010. november 28-án a 75.000 afganisztáni és a 400.000 iraki katonai jegyzőkönyv publikálása után a Wikileaks 251.287 dokumentumot hozott nyilvánosságra, mely az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és annak 274 nagykövetsége közötti kommunikációt foglalta magában 1966-tól az év februárjáig, amit Cablegate-nek nevezett el.

Assange hétfői kijelentései ezen bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozásának hatodik évfordulójával estek egybe, mely kapcsán megjelentették a “Carter Cabels III” dokumentumokat is, és Assange Jimmy Carter volt amerikai elnöktől fejtette fel napjainkig, hogy az USA közel-keleti politikája miként vezetett a most is uralkodó szörnyű állapotokhoz a térségben.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑