Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2018. 08. 28.

Kannabisz: a libanoni mezőgazdaság csodafegyvere

2018. 08. 28.

“Mindegy, hogy tényleg legalizálják, vagy nem, csak adjanak amnesztiát”, mondta a Reuters hírügynökségnek Abu Mohammad, egy libanoni gazda a Bekaa völgyéből arra a hírre, hogy a libanoni parlament elnöke július végén felvetette, hogy legalizálni lehetne a korábban tiltott kannabiszt.

A Bekaa völgyében 35 000 embert köröznek a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt, ezek jelentős része olyan gazda, aki a térségben termeszthető növényekhez képest magasabb ár, és jobb terméseredmények miatt a kannabiszt választotta. Ezt azonban 5 év szabadságvesztéssel fenyegetik a libanoni törvények.

A libanoni gazdaság komoly gondokkal küzd. A szíriai háború számtalan menekültet hozott az országba, a gazdasági növekedés 9%-ról 2%-ra csökkent. A háború miatt a biztonsági erők is a határvédelemmel vannak elfoglalva, nincs kapacitás a kannabisztermesztők üldözésére. Ugyanakkor akit köröznek, az nem talál legális munkát, az illegális tevékenység alternatívája az éhhalál. A termesztést és a kereskedelmet felfegyverzett klánok szervezik, amelyek a rendőrséggel is szembeszállnak. Ezek a klánok is küzdenének azért, hogy ne legalizálhassák a tevékenységüket, felállítottak egy bizottságot, amely első körben amnesztiáért küzd a régiónak.

A libanoni vezetés a McKinsey nevű nemzetközi gazdasági tanácsadó céghez fordult, hogy térképezzék fel, milyen kitörési pontokat látnak a libanoni gazdaság számára. A cég készített egy ezer oldalas jelentést, amiben többek között a turizmus felfuttatását, egy regionális pénzügyi központ kiépítését és az avokádó-termesztés megerősítését tanácsolták, illetve azt, hogy legalizálják az orvosi kannabisz előállítását: ebben a McKinsey évi egymilliárd dolláros üzletet látott. Ez még nem adott volna okot bizakodásra, de az ügyvezető kormány gazdasági minisztere Raed Khoury a Bloombergnek nyilatkozva megerősítette, hogy nem veszik félvállról az ötletet.

Ugyanakkor Khoury egy ügyvezető kormány minisztere, a négy hónapja megtartott választások után még mindig nem látszik a koalíciós tárgyalások vége. Az országban hatalmi vákuum van, de a nagy politikai befolyással rendelkező Hezbollah nem feltétlenül lenne partner a szegénység rendszerszintű csökkentésében egy olyan régióban, ahonnan jövedelme és utánpótlása is származik.

A Bekaa völgyében ezért szinte mindenki szkeptikus a terv megvalósulását illetően. A Reuters beszélt Yammouneh polgármesterével, aki azt mondta, hogy a város környékén ezerötszáz négyzetkilométeren termelnek kannabiszt, javarészt szíriai vendégmunkások segítségével. A beszélgetést azzal zárta, szerinte a régió olyan nyomorult, hogy egy kis pénz itt nem segít.

Hasonlóan szekptikus volt a cikk elején említett Abu Mohammad, aki azt mondta, szerinte ez az ígéret csak csont, amit az éhes népnek vetnek, amely így tovább fog tűrni.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑