Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 12. 05.

Karácsonyi kampány a szíriai keresztények megmaradásáért

2018. 12. 05.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv három projektet indít az egyre fogyó szíriai keresztények megmaradásáért. Idei karácsonyi kampányuk részeként élelmiszercsomagokat osztanak a legszegényebb keresztény családoknak, gyógyszert juttatnak az aleppói betegeknek, és helyreállítanak egy autista gyerekeket befogadó óvodát – közölte a Vaticanews.

Noha Szíria lényegében eltűnt az olasz és nyugati sajtó látóköréből, ott élő testvéreinknek ma nagyobb szüksége van segítségünkre, mint valaha. Valamennyiünk kötelessége megakadályozni, hogy a Közel-Keletről eltűnjön a keresztények jelenléte – vallja Alessandro Monteduro, a segélyszerv olaszországi igazgatója.

Szíriában a végsőkig elgyötört lakosság próbálja begyógyítani látható és láthatatlan sebeit egy olyan háború keze nyomán, amely 522 ezer ember, köztük több, mint 20 ezer gyermek halálát okozta. Ezen belül is a keresztény közösség kétségbeesetten küzd megmaradásáért – írja a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszerv 2018-as karácsonyi kampányában.

Kötelességünk megakadályozni, hogy a keresztények eltűnjenek Közel-Keletről

Az olasz adományozók háromféle ajándékot tehetnek a szíriai keresztények karácsonyfája alá. Lattakiában a helyi egyházmegyén keresztül 1725 mélyszegénységben élő keresztény családnak juttatnak élelmiszercsomagot. Közülük 1090-ben laknak saját házukban, melyet súlyosan megrongált a háború. 635 családnak pedig fedél sincs a feje fölött. Az élelmiszersegély nélkül nem tudnának enni adni gyermekeiknek.

A másik projekt az Aleppóban élő 700 beteg megsegítésére irányul. A szíriai városban, mely az elhúzódó konfliktus jelképe lett, sokan megsebesültek és kezelésre, gyógyszerekre szorulnak. Sajnos a háború az egészségügyi intézmények több, mint a felét megrongálta. A szegénység és a gazdasági szankciók szinte lehetetlenné teszik, hogy a szegény keresztények hozzájussanak a gyógyszerekhez. A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervnek köszönhetően sok krónikus, illetve súlyos kórral küzdő beteg, akikhez kijárnak önkéntes ápolók, végre orvossághoz juthatnak.

Végül a karácsonyi projekt harmadik eleme a gyermekeknek szól, akik a szíriai konfliktus elsődleges áldozatai. Aleppóban a pápai jogú alapítvány biztosítja a 15 autista gyermekkel foglalkozó „Forrás” nevű óvoda helyreállítási költségeit. A bombázások súlyosan megrongálták az épületet, ahol a Ferences Mária Missziós Nővérek szeretettel gondozzák a kicsinyeket.

„Életbevágó a segítségünk Szíriában, főként annak a sok kereszténynek, akik előbb a háborútól szenvedtek, ma pedig nyomorognak. Az elmúlt hét és fél éves konfliktus alatt a keresztények százezerszám menekültek el Szíriából. Ha senki nem segít rajtuk, még többen kényszerülnek szülőföldjük elhagyására. Mi pedig búcsút mondhatunk a gyökereinknek” – mondta még Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv olaszországi igazgatója.

Forrás: S4C, Vaticanews, Kép:ASNA

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑