Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2018. 02. 01.

Katar a szaúdi blokád ellenére szerződést írt alá Ománnal

2018. 02. 01.

A katari önkormányzati és környezetvédelmi miniszter Mohamed bin Abdallah Al-Rumaihi és az ománi mezőgazdasági miniszter Fuad Al-Saiwani Omán fővárosában Maszkatban egyezményt írt alá a két ország közötti mezőgazdasággal kapcsolatos együttműködésről.

A szerződés értelmében az ománi fél élelmiszert termelne és exportálna Katar számára. Fuad Al-Saiwani kijelentette, hogy ez az egyezmény tükrözi a két nép közötti szilárd kapcsolatokat.

Az ománi mezőgazdasági termelés eléggé eredményes a sivatagos Arab-félszigeten, ugyanis az ország jelenlegi uralkodója, a 78. életévében járó Qaboos szultán a 70-es és 80-as években komoly mezőgazdasági fejlesztéseket hajtott végre az akkor még szintén olajkitermelésből élő monarchiában. Az akkor véghezvitt mezőgazdasági beruházások hatására Omán jelentős élelmiszer ipari termelővé és exportőrré vált az Arab-öbölben.

Katar részéről az egyezmény azért jelentős, mivel tavaly júniusban Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, ugyanis az országot a ,,terrorizmus támogatásával,, vádolták meg. (Furcsán vád ez éppen az ISIS-t támogató Szaúd Arábia részéről.

Az említett államok a diplomáciai kapcsolatok megszakításával egy időben blokádot is vontak Katar köré, megpróbálva gazdaságilag ellehetetleníteni az országot. Lezárták a légterüket a katari repülőgépek előtt és ezzel gátolták a katari kereskedelmet. Katar elszigetelését azonban elvárták volna a többi arab államtól is, de elsősorban az Öböl menti országoktól . A blokádot hirdető országok ezzel azonban csak azt érték el, hogy Katar javítani kezdte kapcsolatait az arab államok nagy ellenfelével, Iránnal. Irán gazdasági, míg Törökország katonai segítséget is felajánlott a katari államnak.

A katari kormány számára tehát mindenféleképpen pozitívum, hogy akadt olyan térségbeli arab állam, mely nem állt be a szaúdiak vezette gazdasági bojkott mellé, melyet a katari miniszterek már ,,gazdasági háborúként,, emlegettek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑