Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2014. 11. 30.

Katari katonai bázisokban képzik ki az újabb terroristákat

2014. 11. 30.

Katar szerepe meglehetősen jól ismert a sog „arab tavasz” előkészítésében, eseményeiben, majd az igencsak kaotikus következmények minél előnyösebb politikai-gazdasági kihasználásában. A dohai kormányzat a szoft-iszlamista Muszlim Testvériség(جماعة الإخوان المسلمين) mellett tette le a voksot – immár sok éve.

A már többször emlegetett MT-spiritus rector, Júszuf al-Qardáví sejk is mindmáig ott nyeldesi az emigráció keserű lepénykenyerét, s hirdette az igét két étkezés között  az Omar/Umar bin al-Khattáb mecsetben, az al-Dzsazíra televízióban és egyébként mindenütt.

Ez a kiállás az MT mellett aztán eltávolította Katart öbölbeli társaitól, mindenekelőtt a Tesvériséget veszélyes riválisnak tartó Szaúd-Arábiától, s ez végül a diplomáciai kapcsolatok meggyengüléséhez (nagykövet-visszahívásokhoz) vezetett. Miután Doha a nyár folyamán számos MT-vezetőt kiutasított (akik azóta már szépen berendezkedtek Törökországban és Londonban), Qardáví sejket pedig megfosztották kommunikációs lehetőségeitől, olvadni látszik az öbölbeli jég.

December 9-10-én Dohában rendezik az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC –مجلس التعاون لدول الخليج العربية) soros csúcsértekezletét. A napokban erre készültek a katari fővárosban a külügyminiszterek. Szaúd-Arábia hónapokon át izmozott azon, hogy Katart visszafogadják a két ország mellett Kuvaitot, Bahreint, az Egyesült Arab Emirátusokat és Ománt magába foglaló szervezetbe. Úgy néz ki, minden rendben lesz. De.

A jelek szerint a katari vezetés megint új, sokak érdekeit valószínűleg sértő és esetlegesen beláthatatlan veszélyeket magában hordozó terveket dédelget. A szaúdi határ közelében az al-Adíd katonai bázis közelében katari és amerikai szakértők irányításával szíriai ellenzéki fegyveresek kiképzése zajlik. Az itt megforduló harcosok leginkább a Szabad Szíriai Hadsereg (FSAالجيش السوري الحر) tagjai, esetlegesen azzal szoros együttműködésben lévő mérsékelt iszlamista csoportok tagjai. Doha új elképzelései szerint azonban ezt a kiképzést kiterjesztenék további iszlamista csoportok irányába.

Az érvelés szerint szükség van az utóbbi hónapokban meggyengült mérsékelt ellenzéki erők felerősítésére. Való igaz, az Aszad-kormányzat és szövetségesei év eleji nagyszabású – és sikeres – offenzívái az ország középső részén és a főváros közelében, valamint az ezt követő keleti és északi Iszlám Állam-offenzíva megcsappantotta a FSA-vezette mérsékelt ellenzéki fegyveres erők erejét, szerepét, befolyását. Doha azért akar bevonni a kiképzésbe más, a szoft – radikális spektrumon már inkább középen álló szervezeteket, hogy azokat megerősítve hatékonyabbá tegye a kormányerők elleni fellépést.

Illetve az Iszlám Állam (الدولة الاسلامية) ellenit is. Igaz, ez az érv nem szerepel az elképzelés vázlatában, miután bármennyire is veszélyes a szélsőséges szervezet a régió valamennyi kormányzatára, a Rijád ernyője alá tartozó GCC rövid távú stratégiai érdeke továbbra is az, hogy az Iszlám Állam tovább erodálja a rivális, iráni szövetségesi/hatalmi/érdekszférába tartozó kormányok erejét. Természetesen Damaszkuszról, Bagdadról és egy kicsinyt Bejrútról (Hezbollah) van szó.

Van azonban egy nagyon apró tényező, ami, amennyiben a kiképzést kiterjesztik más csoportokra is, komoly további destabilizáló tényező lehet a „Termékeny félhold” térségében. Az iszlamista csoportok közötti nagyon erőteljes fluktuációról van szó. Az ezekben a harcoló fegyveresek ugyanis igen gyakran lépnek át egyénileg vagy csoportosan egyik szervezetből a másikba. S ami még növelheti a veszélyt: ez a „munkaerő áramlás” döntően egy irányú. A mérsékeltebb csoportok felől a radikálisabbak felé tart. Ami kétségessé teszi, hogy az esetlegesen Katarban (is) kiképzett szoft-iszlamista harcosok megmaradnak eredeti ideológiájuknál s nem szivárognak el az Iszlám Állam vagy a Nuszra Front (جبهة النصرة لأهل الشام) irányába. Miután a kiképzőtáborban kellő tudással felvérteződnek a modern fegyverek kezelésnek tudományával.

islampolitics.blog.hu Magyar Róbert Kázmér

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑