Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2022. 01. 09.

Kazahsztán rendjének helyreállításáról tárgyalt az orosz és a kazah államfő

2022. 01. 09.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kaszim-zsomart Tokajev kazah államfő telefonon egyeztetett az utóbbi napokban kialakult zavargásokkal kapcsolatban.

A két vezető egyetért abban, hogy minél hamarabb helyre kell állítani a rendet Kazahsztánban.

Tokajev elnök megköszönte Oroszországnak és a vele szövetséges államok vezetőinek, hogy katonai segítséget nyújtanak a kialakult helyzet rendezésében.

A kazah elnök és a vele szövetséges államok vezetői a napokban videó konferencián tárgyalnak majd, hogy megvitassák a rend helyreállításának lehetőségeit.

Moszkva szerint kívülről szított kísérlet zajlik Kazahsztán egységének aláásására

Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – olvasható az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

A dokumentumot azzal kapcsolatban hozták nyilvánosságra, hogy az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) csütörtökön úgy döntött, Kazahsztánba vezényli békefenntartó erőit. Az Oroszországi Föderáció megerősítette eltökéltségét szövetségesi kötelezettségeinek teljesítésére, támogatta sürgős intézkedések elfogadását a kazahsztáni belpolitikai helyzet gyors romlása és az erőszak növekedése miatt.

Oroszország a „baráti országban a közelmúltban történt eseményeket arra irányuló, kívülről szított kísérletnek tekinti, hogy kiképzett és szervezett fegyveres formációk felhasználásával, erőszakot alkalmazva aláássák az állam biztonságát és integritását”.

A külügyi tárca hangsúlyozta: az Oroszországi Föderáció folytatja a szoros konzultációkat a kazah féllel és más KBSZSZ-szövetségesekkel, hogy elemezzék a helyzetet, és szükség esetén további hatékony lépéseket tegyenek mindenekelőtt a kazah rendvédelmi szervek támogatására a terrorellenes művelet végrehajtásában, szavatolva az ország minden békés állampolgárának biztonságát. A fellépés kiterjed a létfontosságú infrastrukturális létesítmények biztonságára, felszabadításukra, hogy visszaállítsák felettük a kazah hatóságok ellenőrzését.

A KBSZSZ csütörtökön Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kérésére úgy döntött, korlátozott időre kollektív békefenntartó erőket küld a köztársaságba, hogy stabilizálják és normalizálják a helyzetet az országban.
Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a döntés egy 1992-es kollektív biztonsági szerződéssel összhangban született, amely kimondja, bármely tagállam elleni agresszió esetén (ideértve a biztonságot, stabilitást, területi integritást és szuverenitást fenyegető fegyveres támadást) az érintett kérésére a többi tagállam haladéktalanul biztosítja a szükséges támogatást, beleértve a katonait is.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A 2002-ben alapított KBSZSZ tagja jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑