Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 12. 15.

Kelet-Jeruzsálembe helyezné át a nagykövetséget a libanoni külügyminiszter

2017. 12. 15.

Gebran Bassil libanoni külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy javasolta országa kormányának nagykövetség létrehozását Kelet-Jeruzsálemben, ezzel jelezve, hogy Libanon e várost ismeri el Palesztina fővárosának.

„Átadtam a javaslatot a kormánynak egy libanoni nagykövetség létrehozásáról Kelet-Jeruzsálemben, Palesztina fővárosában, és területcserét javasoltam Mahmúd Abbász palesztin elnöknek erre a célra Libanon és Palesztina között”

– írta Twitter-profilján  maronita keresztény Bassil.

Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint a kormány úgy határozott, hogy miniszteri bizottságot hoz létre a külügyminiszter által benyújtott javaslat kivizsgálására. A bizottság elnöke Saad Al-Haríri libanoni kormányfő lesz – tette hozzá az NNA.

Az iszlám országok vezetői szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) Isztambulban tartott rendkívüli ülésén elfogadott zárónyilatkozatukban Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet. Az ülésen libanoni részről  a maronita keresztény Michel Aoun elnök vett részt.

Az OIC egy héttel azután tartott rendkívüli tanácskozást, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt szerdán kijelentette: Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti az amerikai nagykövetséget. Az amerikai államfő döntése komoly felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. Törökország pedig az OIC soros elnökeként rendkívüli ülésre hívta össze a szervezetet.

Libanonnak jelenleg nincsen diplomáciai képviselete a palesztin területeken.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑