Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2021. 07. 02.

Keleti egyházi vezetők jelenlétében tartottak Libanonért imanapot a Vatikánban

2021. 07. 02.

Cselekvésre szólította fel a libanoni keresztény közösségeket és a nemzetközi politikai vezetőket a libanoni béke megteremtése érdekében Ferenc pápa a Vatikánban rendezett imanapon csütörtökön.

A pápa a libanoni békének szentelt napot lezáró beszédében kijelentette, hogy a közel-keleti ország “hivatásának számít, hogy a tolerancia és a pluralizmus földje legyen, a testvériség oázisa, ahol különböző vallások és hitek találkoznak, és ahol különböző közösségek élnek együtt a közös jót az egyedi érdekek elé helyezve”.

A katolikus egyházfő a libanoni keresztény közösségek vezetőit és tagjait arra kérte, a béke érdekében muzulmán testvéreikkel közösen cselekedjenek.

Felszólította a nemzetközi közösséget, ne engedje Libanont “a sötétségbe süllyedni”. Ferenc pápa mielőbbi és stabil megoldást sürgetett az ország gazdasági, társadalmi, politikai válságával szemben hangsúlyozva, hogy “nincsen béke igazság nélkül”.

A pápa a béke lámpásainak nevezte a libanoni fiatalokat, akik “a mostani sötétségben fényt mutatnak”.

“Elég volt abból, hogy kevesek érdeke érvényesüljön sokak kárára! Elég volt az emberek reményeinél fontosabb részigazságokból, elég volt abból, hogy Libanon és a Közel-Kelet idegen érdekeket és nyereségeket szolgál ki!”- mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő megismételte korábban már elhangzott kívánságát, hogy minél előbb Libanonba szeretne látogatni.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

A Vatikán különböző helyszínein zajlott, és a Szent Péter-bazilikában zárult imanapon többek között részt vett Bechara Boutros Rai pátriárka a maronita egyház vezetője, I. Aram az örmények cilíciai katholikosza, X. János antiókiai pátriárka, II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka, Cesar Essayan püspök Bejrút apostoli helytartója, Joseph Kassab a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat főtitkára, valamint az antióchiai szír katolikus pátriárka, az antióchiai görög melkita pátriárka, a libanoni apostoli nuncius, a Rómában élő libanoni közösség és a nemzetközi diplomáciai testület tagjai.

A szertartás végén libanoni fiatalok lámpásokat gyújtottak meg. Korábban Ferenc pápa a szíriai békéért tartott vatikáni imavirrasztást 2013 szeptemberében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑