Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 10. 05.

Keményebb feltételek, új kormány megalakítását rendelték el a Húszik

2016. 10. 05.

Keményebb feltételeket szabtak a 19 hónapja tartó jemeni háborút lezárni hivatott béketárgyalások újrakezdéséhez a Húszi Mozgalom képviselői, akik szerint Mansour Al-Hadi elnöknek távoznia kell, és meg kell egyezni az új elnöki intézményről – derült ki keddi médiajelentésekből.

Az Irán által támogatott erők feltételei megnehezíthetik az ENSZ dolgát abban, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter augusztusi javaslatait alapul véve újra tárgyalóasztalhoz ültesse a szembenálló feleket.

Hadi erőit a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is támogat, csaknem két éve háborúzik a húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében lekergették az ex-elnököt a hatalomból aki Szaúd-Arábiába menekült.

Al-Hadi az ország alelnöke volt, majd ideiglenesen vette át az elnöki poszot  miután a volt elnök Ali Saleh lemondott. Al-Hadi azt ígérte hogy  átmeneti  és egységes kormányt alakít, majd egy éven belül új választásokat ír ki. Két év elteltével a Húyzik vezetésével a jemeniek ellene is fellázadtak.

„A jemeni küldöttek csak akkor tárgyalnak, ha az ENSZ átfogó, írásos béketervet tesz le az asztalra” – hangsúlyozták az Ali Abdullah Saleh előző elnököt támogató felkelők a Saba jemeni hírügynökséghez eljuttatott közleményükben.

„Ha a javaslat nem foglalja magában a megegyezést az új elnöki intézményről, akkor az pusztán részleges és tökéletlen terv lesz, amely nem lehet alapja a megbeszéléseknek” – tették hozzá.

Idén áprilisban a Hadit támogató erők és a húszik törékeny tűzszünetet kötöttek, amely lélegzetvételnyi nyugalmat hozott a polgárháborúban, de a béketárgyalások augusztusban megszakadtak, miután Szaúd-Arábia újból elkezdte bombázni a felkelők hadállásait.

Eközben Stephen O’Brien, az ENSZ segélyezési koordinátora arra kérte a jemeni harcoló feleket: segítsenek, hogy a világszervezet eljuthasson a több millió éhezőhöz a polgárháborús országban. O’Brien rámutatott: az infrastruktúrát ért csapások megnehezítik, hogy az élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyag-szállítmányok eljussanak a szükségben lévőkhöz.

Új kormányt alakítottak Al-Hadi nélkül

A Jemen egy részét, köztük a fővárost, Szanaát ellenőrző síita húszik és a szövetséges népi milicíák közösen bejelentették, hogy megalakították a “nemzeti megújhodás” kormányát, párhuzamosan a dél-jemeni Ádenben székelő, Abd Rabbo Manssout Al-Hadi elnök vezette kormánnyal.

A Húszik és szövetségeseik által július végén felállított, Ali Abdullah Száleh volt államfőt támogató úgynevezett legfelső politikai tanács közölte kedd este, hogy az ellenkormány Szanaában fog székelni, Abdel Aziz bin Habtur vezeti majd, és 27 minisztere lesz.

Habtur a dél-jemeni Áden polgármestere volt 2015 márciusáig, amikor is a húszik elfoglalták a várost. Jelenleg a Száleh vezette Általános Népi Kongresszus nevű párt politikai bizottságának a tagja. Kormányában a külügyeket Abu Bakr al-Kurbi volt külügyminiszter fogja vezetni, aki ugyancsak Száleh pártjából való. A védelmi tárca élére Husszein Hajrán tábornok, a húszik “forradalmi bizottságának” tagja kerül. A közlemény szerint öt nő kap helyet a lázadók kabinetjében.

A húszik kormányalakítása valószínűleg tovább fogja nehezíteni a politikai rendezés folyamatát Jemenben. Már a legfelső politikai tanács létrejötte is megakasztotta nyáron a béketárgyalásokat, amelyek három hónapon át folytak Kuvaitban. A tárgyalások augusztus 6-án megállapodás nélkül értek véget, a harcok és bombázások pedig még intenzívebbé váltak.

Az ENSZ összesítése szerint a harcokban több ezer ember halt meg, és legalább 3 millióan hagyták el otthonukat. A világszervezet szerint a fegyveres viszály humanitárius válságba sodorta az országot.

Jemen 28 millió lakosából 21 milliónak égető szüksége van valamiféle humanitárius segítségre, és az alultápláltság legalább a lakosság felét érinti – figyelmeztet az ENSZ.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑