Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán

2014. 11. 07.

Kényszer szerelem áldozatai (megrázó képek)

2014. 11. 07.

Évente több tucat nőnek az arcát öntik le savval, mert elakarnak válni.

Irán, Afganisztán, Pakisztán és India. Ezekben az országokban fordul elő a legtöbbször,ez a kegyetlen szokás. A férj nem tud beletörődni abba hogy felesége válni akar, ezért az egyik legkegyetlenebb módon csonkítja meg házastársát.

Ebrahim Noroozi iráni világhírű fényképész, hét rangos díjat nyert hazájában a Word Pressnél 2012-ben és 2013-ban is sorozata kategória díjas lett. A szakmai kategóriába nevezet “Kényszer szerelem áldozatai” címmel készült fényképsorozat egy anya és lányáról szól akiket megcsonkítottak.

Somayeh Mehri huszonkilenc éves fiatal iráni asszonyt , és két lányukat az öt éves Nazarint és a hártom éves Ranat, a férj és egyben apa egy éjszaka egy vödör savval leöntötte őket. Amir Afghanipour tolvaj és drogfüggő volt, gyakran bezárta és bántalmazta feleségét. Somayeh a dél iráni Bam város közelében fekvő Hemmatabad faluban élt gyerekeivel és férjével. Több évnyi kényszerházasság után, vette a bátorságot és követelte férjétől a házasság felbontását. Amir megfenyegette feleségét, hogyha kitart elhatározása mellett, akkor arc nélkül fogja leélni az életét.

2011. június egyik éjszakáján a férfi be is váltotta fenyegetését. A lakást szándékosan áramtalanította, és az alvó feleségére és a két kislányra egy vödör savat öntött. Somayeh szinte teljesen elvesztette látását, míg a három éves kislány félszemére megvakult, mind kettőjük testének 60% teljesen megégett. Az idősebbik lány Nazarin szerencsésebb volt, csak foltokban szenvedett égési sérüléseket. Az asszony és a két kislány fájdalmukban hangosan kiabáltak, hogy: Elégek Elégnek! A szomszédok azonnal segítségükre siettek, de mivel csak késve találták meg a biztosítékot hogy villanyt kapcsoljanak és vizet öntsenek az áldozatokra, ezért súlyos égéseket szenvedtek.

Az asszonynak több mint 100 a kis lánynak 70 műtétre lenne szüksége az általános felépüléshez. Somayeh édesapja eladta a földjét, de a kezelések költségeit nem tudta fedezni. Ezért a falu lakossága pénzgyűjtésbe kezdett, és az iráni állam is támogatta anyagilag a műtétek költségét.
Az iszlám törvénykezés szerint az asszony élhet a kártérítés jogával, de sok jót nem remélhet. A férjet 1 évig előzetes letartóztatásba zárták de óvadék cseréjébe szabadlábon védekezhet.

Somayeh és lányai idejük nagy részét Teherán és Bam közötti utazással töltik el. Mert a kelezésüket csak a fővárosban lévő kórházban tudják elvégezni.

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑