Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2016. 01. 21.

Képek a hatvanas évek Afganisztánjáról

2016. 01. 21.

Ha ma valakinek Afganisztánt említeném, akkor a tálibok, a terrorizmus, az ópiumkereskedés és a teljes csadort viselő nők jutnak az eszébe. Kevesen tudják az, hogy egészen a hetvenes évek végéig egy fejlődő világi országról beszélgettünk.

1978-ban a Tálibok nevű szélsőséges iszlamista csoport amerikai támogatásoknak köszönhetően olyannyira megerősödött, hogy képesek voltak komolyan felvenni a harcot a szovjet csapatok ellen, majd 1996-ban elfoglalták az egész országot és egy iszlamista rendszert vezettek be. Uralmuk hét évig tartott. Az afgán nép szabadságát korlátozták, betiltották a sajtóorgánumokat, a nőket kitiltották az oktatási intézményekből, és megvonták tőlük a pénzkereset lehetőségét. Az ország az elmúlt három évtizedben teljesen elpusztult, és középkori állapotok uralkodnak.

1967-ben egy amerikai professzor, Dr. Bill Podlich megdöbbentő képsorozatot készített az országról. Podlich két évig tanított diákokat az afgán egyetemen az UNESCO egyik programjának keretén belül. A fényképeket ez idő alatt készítette.

.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑