Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2016. 04. 13.

Képgaléria: 41 éve robbant ki a libanoni polgárháború

2016. 04. 13.

1975 április 13.-án a libanoni felekezetek között kitört a polgárháború, aminek következményeként 15 évig véres etnikai és vallási konfliktus alakult ki az országban. A szíriai hadsereg az Arab Liga jóváhagyásával bevonult Libanonba hogy rendet teremtsen az országban. Az izraeli hadsereg megszállta az ország déli területét, és csak 2000-ben vonta vissza csapatait, köszönhetően a Hezbollah ellenállási mozgalom gerilla támadásainak.

A libanoni háborút sokféleképp jellemezhetjük: polgárháború, maronita keresztények és muszlimok közti vallásháború, palesztin-libanoni, palesztin-izraeli háború. A 15 éves periódus alatt ezen megközelítések közül mindig volt egy, ami éppen kidomborodott, megszabta a háború akkori arculatát. Ha azonban az egész időszakot tekintjük, egyik se mondható meghatározónak.

Az ellentmondásokkal teli arab világ minden ideológiai-politikai áramlata megtalálható- ebben az arab térség területének kevesebb, mint egy ezredét adó országban, Libanonban. A Közel-Kelet legnagyobb népsűrűségű országának tradíciója közösségei egyensúlyán és azok egymás iránti toleranciáján alapul. Ennek a kényes egyensúlynak a megbomlása következtében tört ki a 15 éves vallásháború, rengeteg szenvedést okozva a „Fehér sziklák országában” élő embereknek és hatalmas pusztítást okozva városaiban, infrastruktúrájában, nemzeti vagyonában.

.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑