Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 06. 02.

Az autó, amit Kadhafi tervezett

2016. 06. 02.

A globális média jelentést tett közzé a líbiai rakétáról. Különlegessége az, hogy Kadhafi maga tervezte 1999-ben katonai puccsának harmincadik évfordulójának alkalmából. A puccsot, melyet ő vezetett, családjának hatalomra jutását eredményezte.

Az autót az olasz Tesco TS SpA vállalat gyártotta. A jármű a kényelmi- , biztonsági eszközeit és gyorsaságát tekintve is a világ élvonalába tartozik. A gépkocsiból melynek alakja hasonló a rakétáéhoz ez az első modell.

Az autó legszembetűnőbb jellemzője, hogy 5 utas befogadására képes, üvegablakai reflektorfényben színezettek. Hossza 17, szélessége pedig 6 lábnyi. Hathengeres, 3 literes, 230 lóerős és fel van szerelve teljes beépített elektromos védelmi rendszerrel.

auto2

auto3

A gépkocsi természetesen légzsákokkal is fel van szerelve, illetve speciális gumiabroncsokkal ahhoz, hogy még egy sérült kerékkel is mérföldeket tudjon járni, és hogy alkalmazkodjon Líbia kemény sivatagi környezetéhez.

Mikor Kadhafi megtervezte ezt az autót, a líbiaiak kíváncsiskodtak: Miért tervezte Kadhafi ezt az autót? Milyen előnyökkel jár ennek a megtervezése Líbiára nézve? Hamar jött aztán a válasz Kadhafi szóvivőjétől, aki azt mondta:

„A halálos balesetek aránya nagyon magas Líbiában, ezért a vezető Moammer Kadhafi arra gondolt, hogy egy hatékony megoldást kéne találni a problémára, és azonnal megtalálta a megoldást. Lesz egy autó mely a legbiztonságosabb lesz az egész világon.”

auto4

Amit még a korábbi elnök Kadhafi meg akart csinálni, az hogy épüljön egy speciális gyár, ahol gyártják ezeket az autókat, együttműködve az olasz gépkocsigyártó cégekkel, hogy a gépjármű elterjedjen a líbiai piacon. Azonban a projekt ismeretlen okból végül leállt. Ennek az autónak a becsült értéke 2 millió euró.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑