Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2016. 03. 23.

Keresztény körmenet az Iszlám Állam előtt

2016. 03. 23.

Az Iszlám Állam terrorszervezet megjelenése előtt, a sok háború és üldöztetés ellenére még mindig egy másfél milliós keresztény közösség élt Irakban.

Az asszír, szír és káld keresztények a legősibb keresztény egyházakhoz tartoznak, őseik elsőként fogadták el Jézus tanításait. Qaraqosh városban a terrorizmus elterjedése előtt virágvasárnapi körmeneten több tízezren vettek részt. Ma a város teljesen kihalt, az asszír keresztények többsége elmenekült, aki ott maradt azt megölték vagy rabszolgaként éli életét.

A szélsőséges iszlamisták által elkövetett keresztény népírtás nem újkeletű a Közel-Keleten. 1860-ban a damaszkuszi keresztény közösség felét kiirtották, és több mint 500 libanoni keresztény falut pusztítottak el. Az oszmánok az 1890-es évektől kezdve szisztematikusan irtották a asszír szír keresztényeket. Az 1914-es Keresztény népírtás során nem csak 1,5 millió örmény lelte vesztét a török-kurd szabadcsapatok által elkövetett népirtásban, hanem közel ugyanennyi szír, asszír, káld és arab keresztényt is elpusztítottak.

Irakban valaha több millió keresztény élt, mára már csak pár tízezren maradtak. Az iraki keresztények facebook oldalát az olvasóink itt követhetik .

(Fotók: This is Christian Iraq facebook oldal)

Orientalista.hu – Sinoda

.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑