Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2022. 05. 12.

Keresztény riportert lőttek le az izraeli katonák (képek, videó+18)

2022. 05. 12.

Izraeli katonák  lelőtték Ciszjordániában az al-Jazeera pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját szerdán. A  keresztény riporter az izraeli katonák palesztin menekülttáborba való behatolásáról akart tudósítani amikor fejbelőtték.

A palesztin egészségügyi tárca szerint Shireen Abu Akleht az izraeli katonák Jeninben  célzott támadás során fejbelőtték. A keresztény nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát “palesztin fegyveresek találták el”.

Az 51 éves, Jeruzsálemben született keresztény Shireen Abu Akleh az utóbbi két évtizedben az izraeli és palesztinai Al-Jazeera hálózat jól ismert riportereként dolgozott.

Ali Samudi a megölt újságíró kollégája szerint távol voltak minden tűzharctól. A menekülttábortól legalább háromszáz méterre voltak, ahonnan követték az izraeli hadsereg utasításait, és elkerülték azt a területet ahonnan a palesztin fegyveresek tartózkodtak.

A szemtanúk szerint az izraeli katonák három célzott lövést mértek az Al-Jazeera csapatára. A Először Ali Samudi sérült meg, majd a második egyenesen Shireen Abu-Akleh fejét érte. A harmadik lövés célt vesztett. A lövésekből arra lehetett következtetni, hogy egy izraeli mesterlövész támadta meg az Al-Jazeera stábját.

A hét fős stáb mindegyik tagja sajtó feliratú mellényt és sisakot viselt. Ezt a tényt a nyilvánosságra került felvételek is megerősítették.

“Elítéljük a szörnyű bűncselekményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a médiát üzeneteinek átadásában. Az izraeli kormányt és a megszálló erőket tartjuk felelősnek Shireen kolléga meggyilkolásáért. Követeljük, hogy a nemzetközi közösség ítélje el és számoltassa el az izraeli megszálló erőket Shireen Abu Akleh sebesülése és megölése miatt” – jelentette ki közleményében az al-Jazeera.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a palesztinokkal közös patológiai vizsgálatot javasolt, és a haláleset kivizsgálására is közös vizsgálóbizottság felállítását ígérte. A koalícióból jelenleg időlegesen távol lévő arab Raám párt nemzetközi grémiumot kért az újságírónő halála körülményeinek feltárására.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint március vége óta 30 palesztint öltek meg izraeli egységek. Néhányan közülük erőszakos terrortámadást követtek el, mások katonákkal csaptak össze, de vannak köztük eltévedt golyók miatt meghalt fegyvertelen áldozatok is.

Az amerikai állampolgársággal rendelkező újságírónő megölését Washington is elítélte, és kivizsgálást szorgalmaz.

A palesztin keresztény újságírónőt több ezer muszlim és keresztény jelenlétében temették el ideiglenesen  Jeninben. Az Abu Akleh család kérésére a Jeruzsálemi Görögortodox Egyház és a Palesztin Hatóság szülővárosában Jeruzsálemben akarják végső nyugalomba helyezni.

Orientalista.hu – Sinoda ( MTI, Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑