Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2015. 11. 10.

Keresztény sereg gyülekezik, hogy megütközzön az Iszlám Állammal

2015. 11. 10.

Szíria minden részéről érkeznek a keresztény közösségek katonai csoportjai, hogy egyesült erővel megütközzenek az Iszlám Állam terroristáival.

Szíria, Homsz tartomány, Sadad város. A Szíriai sivatag nyugati szélén fekvő keresztény szír arámi település a Damaszkusz-Homsz-Palmyra háromszög közepén helyezkedik el. Stratégiailag is fontos, és az ősi szír nép egyik szakrális városa is egyben.

Két évvel ezelőtt a nyugati támogatást élvező Szíriai Szabad Hadsereg(FSA) és a Nuszra Front éjszaka tört be a városba és gyilkolta le az akkor még fegyvertelen civileket. A lakosság a szomszédos szintén keresztény Hafr településre menekült, és csak egy héttel később térhettek vissza otthonaikba miután a Szíriai Arab Hadsereg és a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya a Forgószél Sólymainak a tagjai megtisztították és felszabadították a várost a terroristák uralma alól.

A terroristák óriási pusztítást végeztek a városban és több mint száz embert öltek meg köztük egész családokat irtottak ki. A holtesteket kutakba és tömegsírokba dobták.

A történtek után Sadad lakossága a damaszkuszi kormánytól kapott fegyverekkel védte meg a várost és környékét. Így az elmúlt két év viszonylag békésen zajlott le.

A terroristák veszélye akkor erősödött fel amikor az Iszlám Állam terrorszervezet két hónapja elfoglalta a szomszédos keresztény Al-Qaryatayn települést, és gerilla akciókkal folyamatos támadást alatt tartotta Sadad városát.

Egy hete a Sadad közvetlen határában fekvő Mahin község is pár napig a terroristák ellenőrzése alá került. Csak az SSNP és a Nemzetvédelmi Erők segítségével sikerült kiűzni a terroristákat a kis faluból.

A sadadi lakosság ezután felhívást tett közé, amiben megkéri a keresztény településeket, hogy ha erejük engedi, akkor küldjenek katonákat az Iszlám Állam elleni harchoz.

A hívó szóra több tucat szervezet válaszolt, köztük:

 A szír önvédelmi alakulat:

a Sootoro Khamishli és Hasaka százada.

az asszír Gozarto (GPF).

A damaszkuszi Dwelaa Hősei.

 A homszi Hamadiya Ifjai.

Idleb Ifjak Csoportja.

Lattakia város Oroszlánjai.

Swejda Hősei – Alkankh csoport.

A Keresztények völgyéből:

 Kaframi Ifjak.

 Mzejnai Ifjú Harcosok.

 Marmaritából a Völgy Oroszlánjai.

Homszból:

Ferouze Sólymai.

Sadadi Tigrisek.

Hafar Tigris Alakulatok.

Az Anti-Libanon hegységből:

Qalamouni Tigrisek.

Sherobim Oroszlánok.

Maaret Sednaya Ifjai.

Maarunehi Oroszlánok.

A keresztény milíciák folyamatosan érkeznek, Khabab és Maharda településekből is elindultak az alakulatok.

Sadad városába most ezrével érkeznek a keresztény katonák, hogy egyesítsék erejüket a városvédőkkel és offenzívát indítsanak az Iszlám Állam ellen.

A Szíriai Arab Hadsereg, a Nemzetvédelmi erők, a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya is jelen van a térségben.

Helyi információk szerint a napokban széleskörű katonai hadművelet indul az Iszlám Állam ellen, aminek célja, hogy elvágja a terrorszervezet északi és déli összekötetését és éket verjen egészen Palmyráig.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑