Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2016. 09. 20.

Keresztények elleni szent háborút hirdettek a migránsok Leszboszon (videó)

2016. 09. 20.

Hétfőn napközben kezdődött a lázadás, több százan tüntettek a sziget fővárosának utcáin aztán egy csoport felgyújtotta a befogadó tábort. Több mint 5000 menedékkérő lakik Leszboszon, és egyre hangosabban követelik, hogy engedjék őket tovább Európa belseje felé. És nemcsak ezen az egy görög szigeten kaotikus a helyzet, hanem máshol is, hiszen nyár közepe óta megint emelkedik a Törökország felől érkező bevándorlók száma.

Allah Akbár, vagyis Allah a leghatalmasabb – ezt kiabálták a migránsok ezrei miközben rohantak a tűz elől. Dühöngve szidták a hitetleneket és a görög hatóságokat. A Moria elnevezésű menekülttábor kapott tűzre, feltehetőleg szándékos gyújtogatás után.

– Háromnegyed nyolckor kaptuk a riasztást, hogy ég a tábor. Mire kiértünk, már minden lángokban állt, a sátrak, az épületek. Az összes egységünket, a szigeten található mind a tíz tűzoltóautót ide vezényeltük, de teljes volt a káosz – mondta Mariosz Aposztolidisz, a sziget tűzoltóparancsnoka.

A szeles időjárás miatt a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, szinte az egész sátortábor leégett. A felépített mobilházak is percek alatt megsemmisültek. A tábor épületeinek hatvan százaléka vált lakhatatlanná. A mentést nehezítette, hogy a táborlakók egy része fejvesztve menekült, mások viszont összecsaptak a kiérkező romarendőrökkel. Kilenc migránst, őrizetbe is vettek a görög hatóságok. Őket gyanúsítják a zavargások szervezésével.

Már ötezren várnak 

A szigeten összesen 3500 férőhely van, de már most több mint ötezer migráns várakozik, és számuk egyre csak nő. A török uniós megállapodás szerint ugyan a török hatóságoknak meg kellene akadályozni az átkelést, de ennek ellenére egyre többen érkeznek megint.

Tovább viszont már nem viszik őket. A szigeten kellene megvárniuk, míg döntenek az ügyükben, de az uniós ügynökség igen lassan dolgozik: több hónapig eltart egy menedékkérelem feldolgozása. Utána elvben a többséget visszatoloncolnák Törökországba –ezt azonban a legtöbben nem akarják, és Törökország is egyre kevesebb embert fogad vissza.

Félnek a helyiek

Az előző napokban rendszeresen több száz migráns fiatal vonult Leszbosz utcáira. A dühös muszlimok dzsihádra, azaz a keresztények elleni szent háborúra buzdították társaikat.

A helyiek is egyre gyakrabban tüntetnek a tarthatatlanná vált körülmények miatt. A sziget lakói azt mondják: rettegésben tartják őket a migránsok, akik folyamatosan és egyre agresszívebben követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Athén felé.

– Valami általános megoldást kellene találni az egész menekültügyre. Leszbosz lakói, amikor az egész elkezdődött, vendégszeretőek voltak, jólélekkel fogadták a menekülteket, de mostanra már nagyon elegük van az egészből – mondta Efsztratiosz Kitelisz, a sziget kormányzója.

A szigeten élők attól tartanak, hogy ha Törökország felmondja az unióval kötött szerződést, és még ennyire sem fogja vissza a menekültáradatot, akkor visszatérhetnek a múlt év drámai napjai, amikor napi négy-ötezer ember is partot ért náluk.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, M1)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑