Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 04.

Elkeserítő a keresztények aránya Izraelben és Palesztinában

2017. 01. 04.

Karácsony előtt az izraeli központi statisztikai hivatal közzé tett adatokat a keresztény hitű izraeli állampolgárokról, akik jelentősen hozzájárulnak a Zsidó Állam keresztény közösségének növekedéséhez.

A 2015 végén frissített hivatalos adatok szerint jelenleg 170 ezer keresztény állampolgára van Izraelnek, akik a lakosság 2%-át teszik ki. Ezeknek a keresztényeknek a 78,9%-a arab származású. A többi a családtagjaikkal együtt Izraelbe emigrált keresztény, akiket elismertek izraeli állampolgárként a „Visszatérési törvénynek” köszönhetően. Nagyrészük a volt Szovjetunióból települt be az 1990-es években.

palesztin-kereszteny-eskuvo

Keresztény palesztin esküvő

Alacsonyabb a keresztények növekedési aránya és elöregedő tendenciát mutat

A korábban közzé tett adatokhoz képest a keresztény lakosság növekedése összességében 1,5%. Ez alacsonyabb, mint a zsidó lakosságé, amely 1,9% és a muzulmánoké, amely 2,4%. A keresztény lakosság kor szerinti összetételét tekintve elöregedő tendenciát mutat. A fiatalok (19 éves korig) aránya a keresztények között 28,2%, a zsidó lakosság körében 34,4%, a muzulmánoknál 46,9%. A keresztények között a 65 éven felüliek aránya 11%, a zsidók 13%-ához és a muzulmánok 3,8%-ához képest.

nazareti-templom

Názáreti templom

A keresztény gyermekek aránya alacsonyabb a zsidó és a muzulmán gyermekekénél

A keresztény férfiak körében 2014-ben az első házasságkötés átlagéletkora 29,4 év volt, a házasodó keresztény nőké pedig 25,2 év. 2015-ben a keresztény nők által szült gyermekek száma 2669. E nők 74%-a arab keresztény. A keresztény családokban a gyermekek (17 éves korig) száma 1,9%, ami alacsonyabb a zsidó (2,3%) és a muzulmán (2,8%) családokban regisztrált arányhoz képest. 2015 végéig az Izraelben élő keresztények megoszlása városok szerint a következő: Názáretben élnek a legtöbben, közel 22.300-an, Haifában 15.300-an, Jeruzsálemben pedig 12.400-an.

kereszteny-palesztin-egyhazak-vezetoi-jeruzsalem-1922

Palesztin egyházi vezetők Jeruzsálemben 1922

Ciszjordániában és Gázában sem jobb helyzet

A Palesztin Hatóság által írányított területeken is kb. 160 000 keresztény él, vagyis ha az izraeli palesztin keresztényeket is hozzáadjuk épp, hogy eléri a 330 000 lélekszámot és a világon élő keresztény palesztinok alig 10%-a.  A keresztény palesztinok többsége Ciszjordániában él és csak ötezren élnek a Gázai övezetben.

Migrációban élnek a legtöbben

A keresztény palesztinok már a XIX. század elején elkezdtek kivándorolni a Szent Földről, köszönhetően az oszmán elnyomó politikájának. A XX. század elején a cionista mozgalmak agresszív és terror fellépése a helyi őslakos keresztényekkel szemben csak felgyorsította a keresztények kivándorlását a térségből.

paterson-kis-ramallah

A New Jerseyben lévő Paterson Kis-Ramallah negyedében él a legtöbb amerikai keresztény palesztin

Az 1948-as első arab-izraeli háború kövekeztében egy millió palesztin vált földönfutóvá akik közül majdnem 30% keresztény volt. Az 1967-es második arab-izraeli háború újabb menekülthullámot indított el a Ciszjordániában és Gázában élő  keresztény palesztinok körében.

Ma körülbelül 3 millió keresztény palesztin él távol a szülőföldjétől. A legnagyobb közösségük Chilében van ahol több mint 400 000-en vannak és külön focicsapattal is rendelkeznek.

Több százezres palesztin közösség él Ausztráliában, az Egyesült Államokban Latin- Amerikában és Európában.

Orientalista.hu – Sinoda Radiovaticana nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑