Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 08. 30.

Keresztények vs. Iszlamisták: Veszélyben a legnagyobb szíriai ortodox keresztény város

2016. 08. 30.

Törökország és az Egyesült Államok által támogatptt  Dzsund Al-Aksza (Al-Kaida frakció) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nagy támadásba kezdtek hétfőn a stratégiai  ortodox keresztény Maharda város elfoglalására Hama tartomány északnyugati részén. A fegyveres csoportok elfoglalták a szomszédos Hilfaja települést.

A Dzsund Al-Aksza és dzsihádista szövetségesei már el tudtak foglalni három kisebb falut tegnap Észak-Hamaban, miközben tovább nyomultak a nagyobb település,Hilfaja felé, amelyik Maharda közelében fekszik.

Előzetes jelentések szerint Észak-Hamaban a “dzsihádista” fegyveresek a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya elleni kemény összecsapások során sikerült elfoglalniuk Hilfaját.

Hilfaja falu közvetlenül keletre fekszik Mahardatől és korábban a vahhabita terroristák ellenőrzése alatt volt 2014-ben, a kormányerők offenzívája során foglalta vissza a hadsereg.

Maharda város Szíria legsűrűbben lakott ortodox keresztény városa; ezenkívül jelenles sok tízezer lakóhelyéről elüldözött szíriai otthona Hama tartományban.

Utoljára amikor a vahhabita terroristák megpróbálták elfoglalni Maharda várost, nagyon sok fegyveresüket vesztették el, akik megpróbáltak betörni a városba.

A város védelmére több  keresztény milícia indult útnak. A térségben több tucat keresztény falu lakói már évekkel ezelőtt Mahardaban találtak menedéket. A Nemzetvédelmi Erők, az SSNP katonai szárnya mellé most felfegyverzik a keresztény város férfi lakosságát.

A Szíriai Arab Hadsereg erősítést küld a térségbe, hogy szembeszálljanak a nyugat és a török hadsereg által támogatott terroristákkal.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑