Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 04. 09.

Keresztényellenes terrortámadások Egyiptomban – legalább 41 halott és közel 140 sebesült (képek, videók)

2017. 04. 09.

Az egyiptomi állami média két, keresztény templomok ellen elkövetett terrorcselekményről is hírt adott a mai nap folyamán, úgy néz ki, ez az iszlamisták “ajándéka” a virágvasárnapot ünneplő keresztény tömegek számára valamint figyelmeztetés Ferenc pápa számára, aki húsvétkor az afrikai országba látogat.  Az Iszlám Állam vállalta a kettős merényletért a felelősséget.
.
Az első támadás a Nilus deltájában elhelyezkedő Tantában történt, ahol Isten házának az előterében helyeztek el egy bombát.  Az izraeli Haaretz beszámolója szerint a robbantás helyszínén számos holttest van, a halottak száma hivatalosan legalább 30 fő, s több mint 71 sebesültről tudni.
.
.
“Hatalmas robbanás volt az előtérben. A tűz és a füst elborította a szobát, és a sérülések nagyon súlyosak voltak. Láttam egyes sérültek kiomlott beleit, s az áldozatok testéről teljesen leszakított lábakat.”  jelentette Vivian Fareeg a Reuters Hírügynökségnek, telefonon.
.
Nem sokkal később hasonló támadás történt az alexandriai Szent Márk katedrálisnál is, a jelentések szerint itt öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A helyszínen volt a kopt pátriárka is, aki az istentiszteletet vezette, de Istennek hála, ő sértetlenül megúszta a merényletet. A jelentések egyelőre 11 halottról és 66 sérültről tudnak, de az áldozatok száma még emelkedhet.
 .
Tantai robbantás utáni első felvétel:

Alexandriai robbantás:

A jelenlegi két támadásért , az Iszlám Állam egyiptomi ága a Wilayat Sinaa vállalta a felelősséget. Az  terroristámadás összehangolt akciónak tűnik, egy már hosszú ideje tartó sorozat része, melyért  a vahabita szélsőséges csoportok a felelősek.
.
A merényletben részt vett és most szökésben lévő terroristák: 
.

.
Utoljára debrecenben történt a maihoz hasonló szomorú esemény, akkor Kairó főkatedrálisánál ölt meg egy öngyilkos merénylő 25 embert. Azért a terrorcselekményért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.
.

.
Egyiptomban a keresztények szenvedése nem most kezdődött –  az “Arab Tavasz” nevű forradalmi hullám után rövidesen a szélsőséges iszlámot képviselő Muszlim Testvériség ragadta magához a hatalmat, s az ő jelöltjük, Mohammad Morszi lett a miniszterelnök is.
Uralmának rövid időszakát felgyújtott templomok, keresztény házak jellemezték, s hívők sokasága halt vértanúhalált Krisztus nevéért.
.
.
Az iszlamista terrorszervezet azonban illegalitásba kényszerült, miután az egyiptomi hadsereg vezetője, a jelenlegi államfő Abd Al-Fattah Al-Sisi egy puccs során átvette a hatalmat – ezen akciót egyébként az Egyiptom lakosságának mintegy 10%-át kitevő kopt keresztények is támogatták.
 .
Bár a jelenlegi egyiptomi kormány nem keresztényellenes, a kopt lakosság így is sokat szenved a maihoz hasonló támadások, valamint a lakosság szélsőséges eszméket valló tagjai miatt.
 .
Orientalista.hu-Crusader
.

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑