Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 24.

Kerry szerint még mindig Assad és nem a terroristák miatt nincs béke Szíriában

2015. 10. 24.

John Kerry az Egyesült Államok külügyminiszter azzal vádolja Bashar AL-Assad elnököt, hogy elállja békéhez vezető útat.

Kerry Bécsben tárgyalt Oroszországgal, Törökországgal és Szaúd-Arábiával, pénteken azt mondta, hogy Assad folytatólagos jelenléte az egyetlen dolog, ami megakadályozza Szíriát abban, hogy egységes, világi és plurális ország legyen.

„Egyetlen dolog, ami az útban áll ahhoz, hogy ez megvalósuljon az Assad, ”-mondta Kerry.

A vezető diplomata reményét fejezte ki a politikai megoldáshoz a hosszú évek óta tartó krízisben, ami az arab országot sújtja.

“Tehát a probléma az, hogy el tudunk e jutni egy politikai folyamathoz, amiben a jövőben áthelyezhetjük a kormányt és a hatalmat a szír nép által választottra. ”– mondta.

Az amerikai politikus elfelejtette azt, hogy az elmúlt években, széleskörű reformokat vezettek be Szíriába. Új alkotmánya lett az országnak, ellenzéki pártok médiumok alakultak. Szabad és demokratikus önkormányzati parlamenti és elnöki választásokat tartottak, amiben a lakosság többsége részt is vett. Említésre méltó hogy a háború ellenére a köztársaság elnöki választáson a lakosság 78% részt vett és több mint 80%-a Bashar Al-Assad-ra szavazott.

Kerry egy nap hossznyi találkozók sorozatát kezdte meg az ausztriai fővárosban pénteken, ahol találkozott Szaúd-Arábia külügyminiszterével Adel al-Jubeirrel és Törökország külügyminiszterével Feridum Sinirliglouval,  és mindketten osztják az USA véleményét, hogy Assadnak távoznia kell.

Orientalista.hu  – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑