Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 06. 01.

Készül a Teheránt és Bejrútot összekötő nemzetközi gyorsforgalmi út

2019. 06. 01.

Az izraeli Image Satellite International cég legutóbb készített műholdas képei szerint egy Szíriát és Irakot összekötő szárazföldi híd épül a két ország határán.

A felvételek szerint az építkezés a szíriai Albukamal és az iraki Al-Qaim határvárosok között zajlik. A határ iraki oldalát a Hashd Al-Shaabi nevű csoport, a szíriai oldalát a Szíriai Arab Hadsereg és az Iráni Forradalmi Gárda ellenőrzi.

A múlt hónapban az Al-Masdar hírügynökség arról számolt be, hogy Teherán arra készül, hogy szárazföldi úton összekössék Iránt a Földközi-tenger térségével egy gyorsforgalmi úttal és vasúttal. A szárazföldi út és a vasút Teheránt fogja összekötni Bejrúttal.

Izrael és az Egyesült Államok természetesen elkezdett aggódni a miatt, hogy a szárazföldi összeköttetésnek köszönhetően Irán képes lesz különböző árukat, olajat és esetleg fegyvereket eljuttatni Szíriába és Libanonba. Izrael állítása szerint már több iráni fegyver szállító konvojt is megtámadott Szíriában az elmúlt öt évben. Irán tehát az új szárazföldi összeköttetésnek köszönhetően ki tudja majd játszani az ellene és Szíria ellen hozott nevetséges és egyoldalú amerikai szankciókat.

A nemzetközi gyorsforgalmi út megnyitása a szíriai kormány számára is fontos, hiszen a nyugati szankciók miatt nehezen jut külföldi olajhoz. A nyugati szankciók miatt ugyanis az olaj nem jut el a fontosabb kikötőkbe, a szíriai olaj kitermelő eszközöket pedig a nyugat által támogatott terroristák megrongálták. Így a szíriai olaj kitermelése még nem teljesen megoldott.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑