Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 12. 14.

Készülnek a tárgyalásra: Amerikai lézerfegyver a Perzsa-öbölben

2014. 12. 14.

Az amerikai Haditengerészeti Kutató Hivatal bejelentése szerint a haditengerészet sikeresen kitelepítette és beüzemelte az első LaWS (Laser Weapon System) lézerfegyvert külföldön, a Perzsa-öbölben, a flotta egy erődemonstrációja alkalmával. A csütörtöki sajtóközlemény szerint a Perzsa-öbölbe helyezett lézerfegyver nem csak a haditengerészetet, de a légierőt és a földi telepítésű fegyverrendszereket is támogatni fogja a térségben.

A fegyvert egy videojátékoknál használthoz hasonlatos irányítópanelről vezérlik, és szeptemberben, novemberben már több erődemonstrációt is tartottak, többek közt kisebb hajókat és drónokat lőttek ki vele. A közlemény szerint az új fegyverrendszer olcsó előállítása lehetővé teszi, hogy kulcsszerepet játsszon a jövő haditengerészeti műveleteiben. Matthew L. Klunder altengernagy szerint az olcsó gyártás mellett nincs értelme az üzemeltetés költségeiről beszélni, mivel a lézerfegyverrel leadott egyetlen lövés egy dollárba kerül, és egyetlen lövéssel azonnal megsüti a célpont elektronikáját.

Klunder szerint a továbbiakban nincs értelme sok millió dollár költségű rakétákat gyártani. A Pentagon költségvetésének csökkentésében így fokozott szerepe lesz majd a lézerfegyvereknek, melyek előállítása olcsó, fizikai lőszerigényük pedig nincs, így nem jelent költségvetési terhet.

A közlemény nem véletlen most jelent meg: hétfőn Genfbe érkezik a perzsa delegáció, az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások folytatására. Az amerikai flotta emiatt katonai erőfitogtatást tart a Perzsa-öbölben, hogy a tárgyalásokon az iráni félre nagyobb nyomás nehezedjen.

Hídfő.net

Megosztom:

,
Back to Top ↑