Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 09. 13.

Két izraeli gépet is lelőtt az szíriai légvédelem (képek, videó)

2016. 09. 13.

Hivatalos szíriai források  szerint két izraeli gépet is lelőtt a szíriai légvédelem. Eleinte a damaszkuszi kormány egy gép lelővését jelentette be, majd egy másik gép lelővését is megerősítették.  Izrael tagadja , hogy bármelyik repülőgépét is lelőtték.

A szíriai hadsereg lelőtt egy izraeli harci gépet és egy pilóta nélküli repülőgépet (drónt), mert Izrael megtámadta a szíriai kormányerőket a Golán-fennsíkon található el-Kuneitra közelében – jelentette kedden a katonaságra hivatkozva a SANA szíriai állami hírügynökség. Az izraeli haderő szerint minden harci gépük megvan.
lelott-izraeli-ge-sziria

A lelőtt izraeli gép

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a szíriaiak két föld-levegő rakétát lőttek ki az izraeli gépre bevetés közben, de egyik sem talált célba.

„Egy szó sem igaz az egészből” – közölte az izraeli honvédelem egyik szóvivője a szíriai bejelentésre reagálva. „A repülőgép biztonsága egyetlen pillanatig sem volt veszélyben” – szögezte le Peter Lerner az egyik közösségi oldalon.

sziriai-legelharitas

Szíriai légelhárítás

 

Damaszkusz arról tájékoztatott, hogy a szíriai légierő helyi idő szerint hajnali egy órakor lőtte le a repülőt az ország délnyugati részén, a felderítő drónt pedig Damaszkusz kormányzóságban semmisítették meg.

 

A lelőtt gépekről szóló hírt az izraei Haaretz újság is lehozta. A zsidó lap szerint az izraeli légierő elveszített egy F-16-os gépet és egy pilótanélküli drónt. Az izraeli úság hozzátette, hogy a szíriai válaszcsapás aztuán történt, hogy az izraeli hadsereg az elmúlt két hétben négy alkalommal is szíriai célpontokat támadott.
izraeli-dron

Izraeli drón

Az elmúlt napokban egy izraeli parlamenti képviselő jelentette ki, hogy az izraeli hadsereg állandó jellegel nyújt katonai és orvosi segítséget a Szíriában tevékenykedő terrorszervezeteknek, köztük a Nuszra Frontnak.
Az izraeli hadsereg a háború elején rögtönzött sátorkórházakat hozott létre a megszállt Golán-fennsíkon, hogy ellássa a sérült Szíriából érkező terroristákat. Izraeli helikopterek segítették a sebesült terroristák szállítását.
A Golán-fennsík szíriai oldalánál két terrorista szervezet is jelen van, az Al-Kaidához közhető Nuszra Front illetve az Iszlám Állam. A terrorszervezet utánpótlását a szíriai kormányerők északról és keletről is teljesen elvágták. A terroristák a szükségleteiket egyetlen útvonalról az Izrael által megszállt Golán-fennsík felöl tudja pótolni.
A szíriai háború öt és fél éve alatt az izraeli hadsereg  számtalanszor avatkozott bele a konfliktusba a terrorszervezetek oldalán. Az Izraeli Légierő több alkalommal is bombázta a Golán-fennsík és a Damaszkuszhoz közeli katonai célpontokat. Tel-Aviv több alkalommal is katonai akciót hajtott végre a Hezbollah és az iráni katonák ellen akik  Damaszkusz szövetségeseiként jelen vannak Szíriában.

Kamal Al-Labwani szíriai ellenzéki politikus elvárja az izraeli hadseregtől, hogy hatékonyabb és nagyobb szerepet vállaljon Dél-Szíriában a fegyveres csoportok oldalán. Tel-Aviv több alkalommal is hangoztatta, hogy egy puffer zónát szeretne létrehozni aminek egyetlen célje lehet, hogy a fegyveres csoportok szabadon tudjanak katonai akciókat végrehajtani a Szíriai Arab Hadsereg ellen.

Nem ez az első alkalom, hogy a szíriai hadsereg sikeresen hajt végre akcót az izraeli légierő ellen. Két évvel ezelőtt egy izraeli drónt szedett le a szíriai légelhárítás. A szíriai hadsereg és szövtségeseik rendszerint válaszakciókkal szankciónálják az izraeli agressziónak.
Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑