Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2019. 02. 08.

Két százalékra csökkent a keresztények aránya Szíriában

2019. 02. 08.

A második világháború végén Szíria függetlenedett a francia gyarmati sors alól, akkor még minden harmadik ember valamelyik keresztény egyházhoz tartozott.

Alig félmillió szíriai keresztény maradt szülőföldjén, miután az iszlamista szervezetek hét éven keresztül üldözték a vallási és etnikai kisebbségeket a közel-keleti országban.

A szíriai konfliktus kitörése előtt a keresztények aránya meghaladta a tíz százalékot.

Szíria történelmileg az ősi keresztény egyházak hazája volt. Az oszmán uralom végnapjain a lakosság majd fele vallotta magát kereszténynek. A törökök és kurdok által elkövetett népirtások és a keresztények ősi területeinek az újkori Törökországhoz csatolása miatt azonban a XIX. század végén és a XX. század elején keresztények százezrei hagyták el hazájukat és vándoroltak ki Európába, az Egyesült Államokba, illetve Dél-Amerikába.

A második világháború végén Szíria függetlenedett a francia gyarmattartás alól, akkor még minden harmadik ember valamelyik keresztény egyházhoz tartozott. Szíria XX. századi háborúkkal és térségbeli konfliktusokkal sújtott modern történelme azonban ismételten a keresztények elvándorlását eredményezte. Ezzel párhuzamosan a muszlim családok gyermekvállalási rátája többszöröse a keresztényekének, ezért a harmadik évezred elejére már csak tíz százalékot tett ki a keresztények aránya Szíriában.

Az elmúlt hét év viszont megpecsételte a megmarad keresztények sorsát, arányuk ma már alig több, mint két százalék. Erről beszélt és tartott előadást Budapesten Mario Zenari, a Vatikán damaszkuszi nunciusa.

Zenari bíboros a magyar kormányfő, Orbán Viktor meghívására érkezett Magyarországra, előadásán Orbán Balázs és Azbej Tristan államtitkárok mellett magas rangú vallási és politikai vezetők vettek rész – ismertette a linga.org hírportál.

A cikk folytatását ITT olvashatják.

S4C.News – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑