Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 12. 09.

Kétezer terrorista fenyegeti Európát?!

2016. 12. 09.

  • Nem kevesebb, mint 5000 európai Iszlám Állam-fanatikus ment harcolni Szíriába és Irakba
  • Mintegy 15-20 százalékuk meghalt a csatatereken
  • Akár 35 százalékuk azonban már visszatért és ún. „különleges missziókhoz” csatlakozhatott
  • A pontos számokat múlt héten ismertették az uniós belügyminiszterek előtt
  • Belgium már most aggodalmát fejezte ki
  • Az Európába visszatérő dzsihadisták egy része már börtönbe került

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet Európában élő fanatikusai közül legalább 5000 fő ment harcolni a háború sújtotta övezetekbe, elsősorban Irakba és Szíriába az utóbbi időszakban – írja a brit lapinternetes kiadása.

Ezen, radikalizálódott iszlamisták közül a Daily Mail forrásai szerint 750-1000 fő eleshetett a csatatereken,

azonban közülük akár 1750-en is lehetnek azok, akik azóta visszatértek a kontinensre és ez komoly terrorfenyegetettséget jelent.

2000 és 2500 fő lehet az, akik egyelőre tovább folytatják a harcot a Közel-Keleten, a nemzetközi terrorellenes koalíciók ellen.

A terrorcselekményekkel már bőven sújtott Belgium érthetően aggodalmát fejezte ki

a számok hallatán, amelyeket egyébként Gilles de Kerchove, az EU terrorizmusellenes koordinátora múlt pénteken ismertetett részletesen az uniós belügyminiszterek tanácskozásán.

A jelentés egyébként ezen radikalizálódott személyeknek két típusát különbözteti meg, az egyik csoport az Európába már visszatérő és itt akár újabb terrorakciókra készülő ISIS tagokat, míg a másik a vélhetően családtagjaikkal együtt Szíriában és Irakban maradó és ott egyfajta kalifátus létrehozásán munkálkodókat takarja.

Ami tény, mindkét csoport tevékenysége komoly aggodalomra ad okot, hiszen ezen terroristákhoz hasonlóan radikalizálódott személyek követték el az összességében több száz halálos áldozatot követelő párizsi és brüsszeli merényleteket.

Még az sem lehet feltétlenül megnyugtató, hogy a harcokból Európába visszatérő közel kétezer dzsihadista egy részét sikerült már kézre keríteniük a hatóságoknak, íly módon közülük többen azóta már börtönbüntetésüket töltik – olvasható a Daily Mail online kiadásában.

Magyar Idők Online

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑