Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 06. 11.

Kettős robbantás egy damaszkuszi síita szentélynél (videó)

2016. 06. 11.

Két pokolgép robbant szombaton Damaszkusz egyik peremvárosában, ahol a legfontosabb szíriai síita szentélyek találhatók; a helyi tévék híradásai szerint legkevesebb nyolc ember meghalt, és 13-an megsebesültek a detonációkban.

A robbantások Szajjida Zainab külvárosban történtek. Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, illetve felrobbant egy, gépkocsiba rejtett pokolgép is.

A szíriai háború eseményeit nyomon követő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet tudomása szerint legalább 12-en haltak meg.

A településen gyakran történnek hasonló merényletek, egyesek elkövetőjeként a múltban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett. Ugyanitt február végén is történt egy pokolgépes támadássorozat, akkor – hírügynökségi jelentések szerint – nyolcvannál többen haltak meg, és több mint 170-en megsebesültek.

Szajjida Zainabban találhatók a szíriai síiták legfontosabb szentélyei, többek között Mohamed próféta egyik unokájának a mauzóleuma is. Évente síita zarándokok ezrei keresik fel a települést.

Itt állomásoznak a Szíriai Arab Hadsereget támogató libanoni síita Hezbollah szervezet fegyveresei.

Orientalista.hu               

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑