Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 05. 27.

Ki a szamár intelligenciájú? Aki azt állítja, hogy Assad elnök úr oldalán állni bűn, vagy az, aki ezt el is hiszi?

2015. 05. 27.

Ahogy láthatjuk, több mint négy éve zajlik Szíriában egy pusztító, romboló, emberiség ellenes háború. Ez a háború, mint minden más háború, a kívülállók számára sokszor nem egyértelmű. Nem egyértelmű azok számára, akik nem élnek benne, hogy miért és hogyan kezdődött, nem világos a kívülállók számára, hogy ki van ki ellen, és miért is. A legrosszabb esetben, a legostobább az, aki a mai napig azt hiszi, hogy az egyik oldalon “nagyhitű” muszlim forradalmárok állnak, miközben a másik oldalon egy elnyomó diktatúra, amely tűzzel, vassal nyomja el a szabadságra vágyó szunnita muszlim irányzatú népét. Ezek az ostoba emberek, akik ezt hiszik, természetesen megfeledkeznek arról, hogy Szíria lakosságának több mint a 70 %-a szunnita muszlim, és nem értik azt, vagy nem akarják érteni, hogy miért nem bukott meg ez a “rezsim” még a mai napig négy év alatt, ha egyszer az ország lakosságának az elnyomott része szunnita muszlim, aki az állításuk szerint ellene van a szerintük elnyomó szíriai rendszernek. Annak a rendszernek, amely a primitív hitük szerint szunnita ellenes síita irányzatú rendszer, amelynek minden gondja az, hogy síita uralom legyen a szunnita többség felett. Ezek az emberek ezt csak azért hiszik, mert a Szíriai Arab Köztársaság elnöke egy síita muszlimhoz közeli muszlim irányzatú ember. Persze ez nem okozott nekik problémát addig, ameddig egyesek ki nem találták azt, hogy forradalom van Szíriában, és ez az egyik fő indok. Avagy, hogyan uralkodhat egy kisebbséghez tartozó valaki, egy más vallás irányzatú többség felett 2011-ben? Ma, hogy már négy év eltelt, sok mindenre fény derült mindazok számára, akik keresik az igazságot és érdekeltek abban, ami a civilizációk bölcsőjében folyik.

Ma, hogy már négy év eltelt, és négy éve folyik ez a háború, amely a világ egyik legsúlyosabb konfliktusának és emberi tragédiájának tekinthető a második világháború óta, szinte mindenki tudja már, hogy ennek a háborúnak az egyik oldalán az Amerikai Egyesült Államok áll, oldalán Izraellel, az EU-val, Törökországgal és az Arab-Olaj monarchiákkal, amelyeknek a vezetői egészen a háború kirobbanása előtti éjjelig megállás nélkül dicsérték Assad elnököt, az úgymond ellenállása és arab nacionalista nézetei miatt. Az Arab-Olaj monarchiák vezetői és vallástudósai nem egyszer látogattak el Damaszkuszba, hűségüket kifejezni Szíria elnöke iránt, megáldva őt az egyenessége és politikai nézetei miatt, amelyek szerintük még régebben az egész arab és muszlim nemzet dicsőségét jelentették. Ezekhez tartozik például a muszlim világ egyik legfelkapottabb egyiptomi származású vallástudósa, aki egy ideje a katari uralkodó család főmuftija Yusef Al-Karadawi, aki később, a szíriai konfliktus kirobbanását követően egyből kijelentette, hogy Assad egy diktátor, akinek távoznia kell. Még akkor is, ha a távozása, a szíriai lakosság egyharmadának a pusztulásába kerül. Ő volt az a sejk is, aki kijelentette, ha ma Mohammed próféta élne, akkor ő kéz a kézben támadná meg Líbiát a NATO seregeivel együtt, majd Szíriát is. Karadawi sejk később azt is kijelentette, hogy minden szíriai vallástudós, aki támogatja Assad elnököt vagy csupán nincs ellene, az hitetlen, és megérdemli a halált. A kijelentésére szélsőségesek ki is végeztek több szíriai szunni muszlim vallástudóst, valakit az utcán, valakit a mecsetben ima közben, bombamerényletben több tucat szunni muszlim hívő halálát okozva. Karadawi volt a Katar és Szaúd-Arábia által finanszírozott nemzetközi fő muszlim tanács vezetője és még több tucatnyi híresebb Katar és Szaúd-Arábia által finanszírozott magát vallástudósnak mondó sejk is hasonló képen cselekedett, fokozva a vérengzést Szíriában, próbálva eltenni láb alól Szíria összes szunni vallástudósát.

Ez a hosszú bevezetés azért fontos, hogy akik nem látják át jól a helyzetet, kicsit jobban beleláthassanak, mivel tudjuk azt is, hogy Katar és Szaúd-Arábia az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb szövetségesei a régióban.

Visszatérve a háború másik tengelyéhez, ott találjuk Oroszországot (amelyet Karadawi a szíriai konfliktus kirobbanása után az Iszlám legveszélyesebb ellenségének jelentette ki). Az orosz föderáció oldalán találhatjuk Iránt, Szíria nagy szövetségesét, az iráni síita muszlim forradalom győzedelmeskedése óta, a latin amerikai országokat, Kínát, és az úgymond szíriai-iráni ellenállás tengely katonai karját, a dél-libanoni Hezbollah néven ismert felszabadító szervezetet, amely az egyetlen arab és muszlim mozgalom, amely különböző katonai sikereket ért el az Izrael ellenes küzdelmei során, visszafoglalva azokat a libanoni területeket, amelyeket Izrael több évtizedig izraeli földnek tekintett az arab országok feletti győzelmei után. Röviden, egy újabb hidegháborúról van szó, (nem is hidegről, hiszen akik benne élnek azoknak a legnagyobb valóság és borzalom), amelynek Szíria az első ütközéspontja, utána Irak és Ukrajna is azzá vált, Jemen is, és számos más ország a világban, vagy úton van afelé, hogy azzá váljon.

Egy olyan háború folyik, amelyben rendkívül fontos szerepe lenne az értelmiségieknek, az értelmesen gondolkodó embereknek, mivel a média nagymértékben félretájékoztat a világ összes táján. Hatalmas feladata lenne az értelmesen gondolkodó embereknek, hogy ne fokozzák a helyzet rosszabbodását, és próbáljanak hatni az országaik kormányaira amelyekben élnek, hogy a békés tárgyalás útját válasszák a közel-keleti konfliktus rendeződésében, és erőltessék a békés megoldást másokra is ahelyett, hogy további fegyveresek kiképzéséről beszéljenek, akiknek a nagy része mint tudjuk, a kiképzésük után átáll az Iszlám Állam néven ismert terrorszervezethez, vagy Al-Kaida kötődésű Nuszra Front terrorszervezet oldalára, mivel e kettő terrorszervezet a legerősebb mindazok közül, amelyek a Közel-Keleten harcolnak a kormányok ellen. . Sajnos a mai napig van az az oldal, amely egyfolytában azt hangoztatja, hogy nem minden fekete és fehér, holott a véleményükben egyértelműen feketére és fehérre bontják a dolgokat, kiélezve és újraélesztve a síita és szunnita ellentétet, hogy ismét megosszák az arab és muszlim világot, a síitákat a legnagyobb gonosznak, a szunnitákat Isten embereinek beállítva. Ráadásul általánosítanak is, és birodalmakat, emberek tízmillióit bélyegeznek és ítélnek el a fekete nézeteikkel! A szélsőséges iszlám az, ami napjainkban a síita és szunnita lapok kijátszásával az ostoba és szerencsétlen muszlim embereket manipulálja. Ezt tetézi az új oszmán nacionalizmus, ami egyértelműen az szunnita iszlámot preferálja és kirekeszti a síitákat és azokat a szíriai szunnita muszlimok millióit, akik kiálltak a hazájuk oldalán a szélsőséges terrorszervezetek és vahabita megszállás ellen. És sajnos a mai napig, sok döntéshozó pozícióban lévő muszlim képtelen azt belátni, hogy egyeseknek a végső célja az egész Iszlám lerombolása, a szélsőséges ideológiák fokozása által, melyek az Iszlám Állam néven ismert fenevadot is létrehozták, azt a terrorszervezetet, mely minden szunni és síita muszlim ellensége.

Napjainkban, annak ellenére, hogy több mint négy éve tart már ez a háború, és mindenki, aki követi a háború eseményeit, már tisztán láthatja az erdoganista Törökország szerepét a vérengzés fokozásában a régióban, akár csak Szaúd-Arábia és Katar szerepét is. Ennek ellenére, hogy ennyire tisztán látható már minden, vannak továbbra is olyanok, akik azt próbálják hangoztatni, hogy Szíriában egy forradalom van. Még akkor is ezt hangoztatják, hogy a „mérsékelt ellenzék” és a szíriai kormány között dúl a harc, mikor a hivatalos nyugati jelentések és lapok szerint is az ország fele Palmyra bukásával az Iszlám Állam terrorszervezet kezébe került, miközben a másik fele a szíriai kormány kezében van, nem említve a többi fegyveres szervezetet az értéktelen szerepük miatt a két egymás ellen harcoló erősebb ütközőerő között. Avagy: az Iszlám Állam terrorszervezet, meg a Szíriai Arab Hadsereg Dr. Bashar Al-Assad elnök úr vezetésével áll egymással szemben.

Mindenki, aki csak követi az eseményeket, tudja nagyon jól, hogy a kisebb, úgy mond forradalmár fegyveres szervezet ma már nem létezik, akár csak a „mérsékelt ellenzék” sem, mivel ezekről mind kiderült idővel, hogy átálltak az Iszlám Állam soraiba harcolni, vagy annak ellenére, hogy nem harcolnak a soraiban és sokszor más nevek alatt futnak, de szoros együttműködésben vannak az Iszlám Állammal, korunk legveszélyesebb terrorszervezetével, amely bár hivatalosan minden ország terrorlistáján van, de sok ország és rendszer, beleértve a török Erdogan rendszert is, vagy egyenesen támogatja, vagy csak különböző üzleteket köt vele, mint például a véres olaj felvásárlását olcsó áron, vagy repülési tilalmi zónát létrehozva a területein, megakadályozva a szíriai arab hadsereget az előrehaladástól.

Mint tudjuk, a szíriai kormány szövetségesei közzé tartozik a Hezbollah, az (úgy mond) ellenállás tengelyének nyugati katonai szárnya, amely a szíriai háború kirobbanása óta többször csapott össze az Al-Kaidával és az Iszlám Állammal, mi több, még Izraellel is. Avagy lehet úgy is fogalmazni, hogy a szíriai arab hadsereg oldalán harcol a két terrorszervezet ellen, és egy megszálló rezsim ellen, mely mindig is az ellensége volt Szíriának és Libanonnak. A Hezbollah olyan nagy szerepet töltött be ebben a háborúban, hogy a szíriai libanoni határmenti településeket és fegyvercsempészetet nagymértékben le tudta csökkenteni, megakadályozva a terrorszervezetek beszivárgását Libanonba is, ami miatt a nyugati országok le is vették a terrorszervezetek listájáról, mivel sokáig terrorlistán volt, az izraeli arab harcban betöltött szerepe miatt.
A mai napig van olyan, aki azt állítja annak ellenére, hogy nem izraeli, hogy a Hezbollah egy terrorszervezet (mert ha az illető izraeli lenne, akkor érthető lenne, mivel a Hezbollah és Izrael mindig is ellenségek voltak), miközben a Hezbollah egy libanoni politikai párt is egyben, amelynek jelentős szerepe van a libanoni politikai életben, mi több, libanoni parlamenti képviselői is vannak. Avagy aki azt állítja, hogy a Hezbollah egy terrorszervezet, az semmibe veszi azt, amit ma már az egész világ rákényszerült elismerni, azt, hogy a Hezbollah egy olyan katonai szervezet, amelynek nagyon nagy szerepe van a terrorizmus elleni harcban. Aki azt állítja, hogy a Hezbollah egy terrorszervezet és nem magyarázza meg a kijelentését, az olyan mintha azt állítaná, hogy az ISIS (Iszlám Állam), vagy az Al-Kaida ártatlan jófiúk, akik szerintük nem csak egy vérengző diktátor ellen harcolnak, hanem egy terrorszervezet ellen is.

De az, aki meg azt állítja a mai napig, hogy: köztudott Irán szerepe a közel-keleti események és káosz fokozásában, anélkül, hogy említené a török, a szaúdi, a katari, vagy az izraeli szerepet a felforgatásban, az olyan ember, aki semmit sem ért a politikai helyzetből, és jobb lenne ha nem is nyilatkozna ilyet. Vagy egyszerűen olyan ember, aki mélyen hisz abban, amiben a különböző iszlamista terrorszervezetek hisznek, akiket Törökország finanszíroz Szaúd-Arábiával és Katarral együtt. A fenti dolgok és vádak, amivel Iránt és a Hezbollahot vádolják ma egyesek, persze megérthetőek lennének, ha az illető szaúdi állampolgár lenne pl, aki próbálja védeni a teljesen összezavarodott kőkori szaúdi rezsimet, amely ma már Jement is bombázza több szövetségesével együtt, miután elkezdte elveszíteni a döntéshozását a jemeni politikában, miután a jemeni nép leváltotta a szaúdi báb Hádi kormányt, mely politikájának köszönhetően a jemeni Al-Kaida szárnya jelentősen megerősödött, fokozva a nyomort és a káoszt az amúgy is fuldoklóan szegény országban. De az, aki azt a jemeni húszi mozgalmat, amely megdöntötte a szaúdi báb kormányt terroristának hívja, miközben a húszi mozgalom fő ellensége a nemzetközileg elismert Al-Kaida terrorszervezet, az csak is egy nagyon zavarodott ember lehet, mert maguk a szaúdiak sem tudják nyíltan terroristának megnevezni a jemeni húszikat, mivel az még nekik is kínos lenne, mivel a jemeni lakosság túlnyomó többsége, vallástól függetlenül, ezeknek a húsziknak az oldalára állt. Főleg azután, hogy Szaúd-Arábia elkezdte bombázni Jement igazságtalanul, több ezer ártatlan civil lakos halálát okozva. És itt, az illetőtől meg is lehetne kérdezni bátran a következőt: aki azt állítja, hogy a húszik terroristák, akkor mondja meg, hogy az Al-Kaida az mi? Vagy tényleg van olyan ép ésszel gondolkodó ember, aki beveszi azt, hogy Szaúd-Arábia humanitárius okokból bombázza Jement, ahogyan azt állítja?! Vagy a jemeni demokrácia megmentéséért?!?!

Mindenesetre nem az a szamár intelligenciájú, aki ezeket a dolgokat állítja, hanem az, aki ezeket a dolgokat továbbra is elhiszi anélkül, hogy utána nézne jobban a tényeknek, ha egyszer tényleg érdeklik a közel-keleti események. Mindenkinek meg van a saját oka, hite, meggyőződése, célja, vagy esetleg a fizetése, ami ráveszi arra, hogy mondja, amit mond, mint ahogyan az Al-Jazzera stábja és riporterei teszik, amit tesznek a katari uralkodó család megbízásából, akik szintén teszik, amit tesznek az amerikai kormány parancsára. De hogy valaki 2015-ben továbbra is úgy beszéljen arról, hogy Dr. Bashar Al-Assad oldalán állni bűn lenne, miközben nagyon jól tudja azt, hogy ami Szíriában folyik, nem lehet polgárháború, sem forradalom, mivel 83 külföldi országból származó fegyveres harcol az országban és kap támogatást ehhez idegen hatalmaktól, annak tudnia kell azt, hogy Assad elnök ma Szíria fennmaradásának az egyetlen esélye, és az az ember, akit a szíriai nép megválasztott. Mert ha Assad kormányának vannak is hibái, mint minden más kormánynak a világon, de a másik oldalon az Iszlám Állam és az Al-Kaida áll.
A szíriaiak meg döntöttek arról, hogy milyen országban akarnak élni, ami nem az Iszlám Állam országa, hanem az a virágzó szekuláris Szíria, amelyben éltek évtizedekig és újra élni is fognak, miután megszabadultak attól a szörnyetegtől, amely a legnagyobb veszélyt jelenti a civilizációk hazájára és az egész Iszlámra is egyben, amelyet Iszlám Államnak hívnak, miközben semmi köze nincsen az Iszlámhoz. Szíria döntött, és bár azt próbálják ma elhitetni a világgal, hogy az Iszlám Állam néven ismert szörnyeteg elfoglalta fele Szíriát, mi szírek nagyon jól tudjuk, hogy ezek valótlan, nem pontos adatok.

A 23 millió szíriaiból nem tartózkodik pár százezernél több az ISIS területein, a többi, meg ha szereti a kormányt, ha nem, de hisz a hadseregében és az általa megszavazott köztársasági elnökben Dr. Bashar Al-Assad úrban. A szíriai nép döntött és bármekkora áldozat során is, de vissza fogja nyerni a hazáját. Mondjon bárki is bármit, bármilyen pozícióba legyen, és tudja meg az egész világ azt, hogy ma Assad elnök úr oldalán állni a legnagyobb dicsőség, amit a szíriai nép elnyomó többsége emelt fővel vállal. Mondjon bárki bármit is, de ahogyan Szíria külügyminisztere is mondta egyszer: A Karaván halad, a kutyák meg ugatnak! Aki meg szamár intelligenciájú, az elhiszi azt, amit el akarnak hitetni vele. Aki meg komolyan azt hiszi, amit terjeszt a mi elnökünkről, annak az intelligencia szintje fel sem ér a szamár intelligenciájával.

Négy év háború és tények ferdítése után itt az idő, hogy nyitott szemmel, füllel, de leginkább nyitott szívvel és lélekkel közelítsen az ember a dolgok felé, mielőtt másokra hallgatna, és elhinné azt, amit el akarnak vele hitetni. Ha ez nem megy, akkor az illetőnek az Iszlám Állam kőkori primitív világában a helye vagy Szaúd-Arábiában, de siessen akkor, mert mindkettőnek a napjai meg vannak számlálva, mint ahogyan a török erdoganista terrorizmust támogató rezsim napjai is. A sok álszent, kétarcú vallástudós, politikus és üzletember meg hamarabb fog igyekezni Damaszkuszba látogatni és dicsérni Assad elnök urat, mint hinné.
A nagy kérdés az, hogy Damaszkusz vajon felejteni fog-e, és képes lesz-e megbocsájtani mindazoknak, akik miatt ott tart ahol van. Vagy vissza fogják még sírni az Erdogan, Hamad, Al-Szaúd, és Karadawi félék azt az országot, amely egyszer még szeretettel telve locsolta vendégeit Jázminjának illatával, és kútjainak friss vízével oltotta szomjukat? De megfeledkeztek arról, hogy Damaszkusznak van egy sajátos kardja is, melyet mindazok arcába emel, akik bántalmazni merték őt …!

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑