Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 11. 27.

Kikre támadtak Egyiptomban?

2017. 11. 27.

A terrorista szervezeteknek a keresztény közösségek mellett, a legfőbb céljaik a mérséklet iszlám irányzatok hívei. Ezért gyakran hajtanak végre öngyilkos merényleteket olyan mecsetekben ahol nem a szélsőséges nézeteket terjesztik.

Az Al-Ahram politikai elemző központ kutatója, Besir Abdel Fattah professzor szerint, a terroristák szándékosan civileket céloztak, és tisztában voltak tettük következményeivel.

Egy vallási hely támadásának sokféle olvasata van, de az biztosnak látszik, hogy sok embert akartak megölni, ezért a pénteki ima idejét választották, így az látszik, hogy az egyiptomi állam nem tudja megvédeni a polgárait, és még mindig a terror uralkodik az országban

– mondta a szakértő.

Az ország elnöke, Abd Al-Fattah Al-Sisi televíziós beszédében azt mondta, a katonaság és a rendőrség brutális erővel fogja helyreállítani a rendet.

Egy másik politológus kutató, Ammar Ali Hasszán szerint a terroristák a szúfi hívőket hitetlennek és kormányközelinek tartják.

– Másik céljuk az volt, hogy a Szavarka törzset támadják, amely együttműködik a kormánnyal a terrorizmus elleni harcban.

A szúfi muszlimok közvetlen, misztikus kapcsolatot keresnek istennel, de nem a Koránon, hanem a művészet és a tudomány által. Magyarországon a török hódoltság idején két szúfi kolostor volt, az egyik a pécsi Tettye-hegyen, a másik a budapesti Rózsadombon, ahol a szúfi költő, Gül Baba sírja is található.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑