Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 07. 06.

Kína az amerikai felszólítás ellenére se állítja le olajipari együttműködését Iránnal

2018. 07. 06.

Kínai diplomaták kijelentették, hogy Kína nem működik együtt Donald Trump tervével és az Egyesült Államokkal az iráni olajipar lerombolásában.

A kínai külügyminisztérium szóvivője Lu Kang megjegyezte, hogy Kína sohasem értett egyet az egyoldalú szankciókkal. Arra a kérdésre, hogy együtt kívánnak e működni az amerikai tervvel, mely Irán olaj exportjának csökkentésére irányul, csak annyit felelt, hogy:

,,Kína és Irán baráti országok.,,

Az amerikai kormány ugyanis azt a tervet tűzte ki célul, hogy novemberre Irán olaj exportját a nullára csökkentsék. A céljuk az, hogy nyomásgyakorlással elérjék azt, hogy Irán minél kisebb arányban vegyen részt a világ olajkereskedelmében. Erre azonban nem sok esélyük van. Már több ország is kijelentette, hogy nem érdeklik őket az amerikai szankciók és továbbra is jó viszonyt kívánnak ápolni Iránnal. Törökország és Kína például a jövőben is folytatja az olajipari együttműködést Iránnal. Rouhani iráni elnök az utóbbi napokban több országba, köztük európai országokba is, ellátogatott és sehol se tapasztalta azt, hogy az amerikaiak által egyoldalúan kihirdetett szankciók bármely ország politikáját is befolyásolnák.

Az amerikai kormány az utóbbi hónapokban egyre több egyoldalú lépést tett Iránnal szemben. Májusban például bejelentették, hogy kilépnek a Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) atomenergiai egyezményből, melyet 2015-ben az ENSZ Biztonsági Tanács mind az öt állandó tagja elfogadott. Ez után jelentették be, hogy a nukleáris tevékenységgel kapcsolatban hoznak szankciókat Iránnal szemben és így próbálják megtörni a perzsa állam gazdaságát. Azonban Trump és az amerikai kormány megfeledkezett arról, hogy már vége az egypólusú világ korának és az általuk egyoldalúan kihirdetett szankciók már nem sok országot érdekelnek. A gazdasági versenyben már elöl járó Oroszország és Kína saját maga dönti el, hogy kivel kíván kereskedni és kivel milyen politikai kapcsolatot tart fent. Az amerikai világbirodalmi törekvésekre az sincs jó hatással, hogy a keleti nagyhatalmak és más ázsiai országok között a kereskedelem már nem dollárban történik és a dollár már nem vezető világkereskedelmi valuta.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑