Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 01. 25.

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy fejezze be a szíriai olaj ellopását

2023. 01. 25.

A szíriai olaj amerikai ellopása súlyosbítja a háború sújtotta közel-keleti ország energetikai és humanitárius válságát – jelentette ki  Vang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

“A SZÍRIAI KORMÁNY ADATAI SZERINT 2022 ELSŐ FELÉBEN SZÍRIA NAPI OLAJTERMELÉSÉNEK TÖBB MINT 80%-ÁT AZ AMERIKAI MEGSZÁLLÓ CSAPATOK CSEMPÉSZTÉK KI AZ ORSZÁGBÓL <…> AZ ILYEN RABLÁSOK SÚLYOSBÍTJÁK AZ ENERGIAVÁLSÁGOT ÉS A HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFÁT SZÍRIÁBAN. A SZÍRIAI NÉP ÉLETHEZ VALÓ JOGÁT AZ USA KÖNYÖRTELENÜL LÁBBAL TIPORJA” – MONDTA A DIPLOMATA.

“Az USA-nak felelnie kell az olajlopásért. A szíriai nép és a nemzetközi közösség választ érdemel. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a nemzetközi jogállamiság lábbal tiprásával és a nemzetközi szabályok megszegésével” – hangsúlyozta Wang Wenbin.

Az ország keleti és északkeleti részén fekvő szíriai Deir Ezzor, Rakka és Haszaka tartományok nagy része az Egyesült Államok által támogatott kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzése alatt áll.

A libanoni Al Mayadeen tévécsatorna szerint az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció segíti a kurd autonóm közigazgatást abban, hogy beindítsa a termelést a kutaknál.

A hírcsatorna szerint ezt azért teszik, hogy gazdasági bázist teremtsenek a későbbi olajértékesítéssel. Damaszkusz az amerikai katonai jelenlétet az ország illegális megszállásának tekinti.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑