Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 10. 19.

Kínai-iráni közös műhold program

2015. 10. 19.

Teherán és Peking egyetértési memorandumot írtak alá, amiben megállapodtak abban, hogy Peking átszállítja a BeiDou elnevezésű navigációs rendszer technológiát Iránnak.

A megállapodás szerint mind a technológiát mind a hozzátartozó kellékeket, amik, szükségesek a navigációs műhold rendszer teljes működtetéséhez átszállítják Kínából Iránba.

Irán szatellit profillal foglalkozó vállalata az SA IRAN nevű cég kapta a megbízást a műhold földi irányításának központjához és állomásaihoz, ezzel egy új együttműködés jön létre Irán és Kína között az űrmegfigyelési adatok megosztása terén.

A BDS egy kínai szatellit rendszer, amely két műholdból áll az egyik ezek közül már a millenium óta működik ez egy korlátozott teljesítményű műhold a másik pedig egy teljes skálájú globális navigációs rendszer, ami még építés alatt áll.

A BeiDou navigációs rendszer első generációja, amit hivatalosan BeiDou Műhold Navigációs Kutató Rendszernek neveztek el, három műhold részből áll és korlátozott lefedettséggel és alkalmazásokkal bírt.

A második generációs rendszer már BeiDou Navigációs Rendszerként már Compass és BeiDou-2 néven is ismert lett a híradásokból. A második generációs Kínában már 2011 Decembere óta 10 műholddal működik, és ezt fejlesztik most tovább. A BeiDou 2 felújított változata már egy globális szatellit navigációs rendszer lesz és 35 műholdból fog állni. 2015 Január óta van fejlesztés alatt.

A projektet 2020-ra tervezik megvalósítani és a partnerek Kína és Irán együtt fogják működtetni.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑