Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 09. 13.

,,Kis pénz, kis háború,, Az Al-Kaida egyik parancsnoka kilépett a szervezetből a kevés fizetés miatt

2019. 09. 13.

Az Al-Kaidához közel álló Hayat Tahrir Al-Shaam nevű terrorista csoport egyik műveleti parancsnoka, Abu Abd Al-Ashda egy 19 perces videót tett közzé, melyben bejelentette, hogy kilép a szervezetből és döntését meg is indokolta.

A távozó vezető szerint az utóbbi hónapokban a Szíriai Arab Hadsereg offenzívája Hama kormányzóság északi részén ugyan sikeres volt, de mégse okozott kárt a terrorista szervezetek utánpótlás vonalaiban. Sőt a fegyver utánpótlás is könnyedén eljutott a frontvonalakra. Azonban a szerveztük fegyverekre szánt több millió dolláros pénze eltűnt.

Abu Abd Al-Ashda szerint a terror szervezet jelenlegi sikertelenségének egyik legfőbb oka a hibás toborzás és a harcosok nem megfelelő fizetése. A szíriai hadsereg Hama kormányzóságban indított offenzívája során az iszlamista fegyveres csoportok tapasztaltabb és jól kiképzett tagjai már megtagadták a harcot a számukra nem megfelelő díjazás miatt. A fizetések csökkenése pedig több száz iszlamista fegyverest érintett különböző szinteken és különböző rangokban.

A távozó parancsnok szerint azonban a Hayat Tahrir Al-Shaam számára megvannak az anyagi lehetőségek a normális fizetések kifizetésére, azonban a szervezet vezetői ezt visszatartják és a saját zsebüket tömik. Szerinte a korrupció is gyengíti a szervezetet, hiszen a vezetők a saját családtagjaikat nevezik ki magas pozíciókba magas fizetésekkel.

A videóban arról is beszél, hogy a szervezet vezetői ún. ,,adókat,, szednek a területükön lévő üzletektől. A beszedett pénzek azonban nem kerülnek bele a költségvetésbe, hanem a vezetők maguk között osztják szét.

Ezek miatt a visszaélések és hiányosságok miatt, a korábban Aleppóban fontos pozícióban lévő Abu Abdu Al-Ashdi bejelentette, hogy elhagyja a szervezetet és más műveleti parancsnokokat is erre szólított fel. Az orosz hadsereg és a szíriai hadsereg támadásai ugyanis egyre komolyabbnak és egyre többen esnek el az iszlamista csoportok oldaláról. A növekvő veszteségekkel pedig a kockázat is növekszik és ő, valamint más magasabb beosztásban lévő harcosok ilyen kevés fizetésért már nem válalják a kockázatot.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑