Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 02. 18.

Kiszivárogtatták a menekültáradat elleni uniós tervet

2016. 02. 18.

Nyilvánosságra hozta az “Operation Sophia” néven emlegetett uniós katonai hadművelet részleteiet a Wikileaks. – közölte a ma.hu

A 22 oldalas dokumentumot a hadművelet parancsnoka, Enrico Credendino altengernagy készítette el január 29-ei dátummal, és a menekültáradat felszámolásásak ütemtervét tartalmazza – írja a Hirado.hu.

A dokumentumban menekültáradati statisztikák, uniós erők által végrehajtott és tervezett katonai hadműveletek szerepelnek a Földközi-tenger térségében.

A jelentésben Líbia az egyik főszereplő, itt dőlhet el, sikerül-e az embercsempészet Európán kívüli megállítása. A dokumentum szerint komoly nyomást gyakorolnak a felelős uniós szervezetekre a líbiai háború megszüntetésére.

Első feladatként egy működőképes líbiai kormány létrehozását részletezik, azt követően uniós hajókat küldenének a líbiai partokra, nem sokkal később pedig már szárazföldi missziók kerülnének a főszerepbe.

“A líbiai haditengerészet és a parti őrség megtámogatása kompenzálásnak is tekinthető, hiszen a líbiai hatóságok nagy terhet vállalnak magukra az illegális menekültáradat megfékezésének támogatásával – írja a hadművelet parancsnoka a misszió második állomásáról.

Viszont mindez elképzelhetetlen egy stabil líbiai kormány nélkül, hiszen a líbiai partokon az uniós ellenőrzésének jogi feltételei is vannak.

Az EU öt hónapja jelentette be, hogy 22 tagország segítségével összesen 1300 embert alkalmaznak a gyanús földközi-tengeri hajók és csónakok ellenőrzésére. A művelet legfontosabb célkitűzése az embercsempészek útvonalainak feltérképezése, nem a menekültáradat közvetlen megállítása – szerepel a dokumentumban.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑